Alles heeft waarde

Ik ben denk ik nog van de oude stempel. Alles heeft in mijn ogen waarde. Ik gooi dingen pas weg als ze echt kapot zijn. Als ik wat kan repareren doe ik dat. Ik zoek voor dingen die ik niet meer nodig heb altijd een nieuwe bestemming.

Waardevol

Zo had ik laatst van een project tegels over. Niet genoeg om een volgend project mee te starten. Voldoende om er nog een mooie bestemming aan kan geven. Dan vraag ik in mijn netwerk wie er nog tegels kan gebruiken. Ik vind altijd iemand die ik er blij mee kan maken. Da’s waardevol, toch?

Nog zo´n voorbeeld. Voor een poort hadden wij, vanwege het aantal gebruikers, 10 extra sleutels nodig. Na wat navraag bleek dat deze blanco sleutels alleen bij de Nederlandse importeur verkrijgbaar waren en alleen maar per 50 stuks. Dat waren er wel wat te veel. Dus ik vraag aan deze importeur wat een oplossing kan zijn. Zijn advies luidde om 4 nieuwe, gelijksluitende cilinders te kopen. Dan had ik in totaal toch 12 sleutels. Misschien moet jij ook even nadenken? Ik moest dat in elk geval wel. Op mijn vraag of de kwaliteit van de cilinders dan zodanig is dat de 3 die ik niet nodig had, weggegooid konden worden, had hij geen antwoord. Toen dacht ik: dit kan toch anders? Dus ik heb de vraag met de voorgestelde oplossing besproken met de Belgische fabrikant van de sloten. Na een week kreeg ik een schriftelijke reactie. Het beleid was aangepast, de blanco sleutels waren toch per stuk te bestellen. Als je het dan hebt over de waarde van spullen…..

Gratis tuinontwerp

Over gratis weggeven gesproken, ik word altijd nieuwsgierig wanneer ik iets lees over een gratis tuinontwerp. Daar wil ik dan meer over weten. Het is in onze hoveniersbranche extreem druk en iedereen is op zoek naar vooral goed opgeleid personeel. En dan vooral DIE mensen met groene vingers. Dus bij deze gelijk een oproep: herken je je hierin, neem gerust eens contact met mij op.

Maar om even bij het onderwerp te blijven. Ik zoek mensen die er eer in leggen een mooie tuin met passende beplanting aan te leggen. Geen tegelleggers en schuttingbouwers. Maar juist zoveel mogelijk groen wat het hele jaar door interessant is om naar te kijken. Met verbazing lees je dan in advertenties of op websites van collega bedrijven dat zij een gratis tuinontwerp voor je maken. Als iets gratis wordt weggegeven heeft het voor jou, in mijn optiek, dus geen waarde. Ik vind dat als iets goed is, heeft het altijd waarde. Tegelijkertijd vragen ze ook om extra personeel. Moeten die ook gratis komen werken? Ze zullen toch betaald moeten worden voor geleverd werk. Een beetje ontwerp en offerte maken kost tijd, zo’n 4 tot 40 uur. Je kunt alleen hopen dat ze weinig aanvragen krijgen, dan kunnen ze met het werken toch nog wat verdienen.

Kennis van tuinen

Even terugkomend op die kosten: die zitten ‘m in het toepassen van deskundige kennis van tuinen aanleggen. Kennis van beplanting, licht en de grondsoort. Daar zit een opleiding en soms jarenlange ervaring in. Je wilt toch zeker geen tuin waar je veel geld voor kwijt bent en waar je na een jaar alle planten kunt weggooien omdat ze te droog of te nat staan of niet groeien? Vaak alleen maar geplant omdat de klant het vraagt en het zo mooi vindt. Als wij een tuin ontwerpen, heb je daar heel lang plezier van. Je investeert in iets goeds. We luisteren naar wensen maar durven ook te zeggen ‘niet doen, dat kan niet’ en geven een alternatief. We denken graag met de klant mee.

Zeker, je kunt over smaak niet twisten. Maar een tuin met alleen maar steen en tegels en hier en daar een plant of boom is voor mij geen tuin. Een tuin is groen, met planten, bomen, struiken en veel leven omdat vogels en insecten zich er door aangetrokken voelen. En waar je heerlijk met je blote voeten in het gras kunt zitten. Daar zit voor mij de waarde in. De waarde die ik lever aan de klant zit ‘m in langdurig zien, beleven en voelen. En aan die waarde hangt een prijskaartje, dat kan helaas niet gratis.

Ik wens je veel groen,

Jan Pouwelse Groendoeners