Snoeien doet bloeien

Om planten, struiken of bomen in je tuin gezond te houden, moet je zo af en toe de snoeischaar pakken. Je voorkomt allerlei ziekten, je krijgt meer bloemen, bladeren of fruit. En daarom klopt het gezegde nog steeds: `snoeien doet bloeien´.

Snoeien in je tuin

Als je weet wat de beste tijd en manier is om te snoeien, krijg je nog meer plezier in je tuin. Je geniet volop van de kleuren om je heen. En dan is onderhoud echt niet zoveel werk. Snoeien kan heel ontspannend zijn, echt waar!

Ik word regelmatig gebeld met de vraag om tips te geven. Natuurlijk doe ik dat graag. Wij als hoveniers weten alles van planten, bomen en struiken. En over onderhoud. We hebben een grote dosis aan kennis en we verstaan ons vak. We weten precies wat een plant of boom nodig heeft. Het gaat verder dan alleen de naam, we weten waar de plant het beste in je tuin kan staan. We houden rekening met de grondsoort. Met zon of schaduw. De groeiwijze, bloeiperiode en hoe je een plant moet onderhouden. Hierdoor maken we tuinen die het hele jaar door mooi en interessant zijn.

Na de aanleg van een tuin krijg ik vaak de vraag om onderhoudsadvies. Dit lijkt eenvoudiger dan het is. Want hoe leg je door de telefoon uit op welke wijze gesnoeid moet worden? De uitleg roept vaak nog meer vragen op.

Wat is snoeien?

Misschien eerst de basis: wat is snoeien eigenlijk? Iedereen begrijpt natuurlijk dat het iets te maken heeft met een schaar en knippen. Tot zover niks ingewikkelds. “Ja, hè, hè, dat snap ik ook nog wel”, klinkt het door de telefoon. Als je een goede tuin- of heggenschaar hebt, kom je al een heel eind. “oh….welke moet ik hebben dan”?, hoor ik. Misschien iets voor een volgend blog?

Snoeien is eigenlijk dat je het dode hout verwijderd. En de gezonde takken in toom houdt zodat je plant, boom of struik mooi blijft bloeien en groeien.

Hoe snoei je?

Een scheutbloeier bloeit op de nieuwe takken in het jaar dat deze gevormd worden. “Huh? Een scheutbloeier?”, hoor ik dan. Geduldig leg ik uit dat dit heesters zijn die in de zomer of vroeg in de herfst bloeien (aan scheuten uit hetzelfde jaar en na 21 juni). Bijvoorbeeld een Ceanothus, Buddleja of Perovskia. Scheutbloeiers snoei je aan het eind van de winter (vanaf half maart), als de planten gaan uitlopen.

Heesters die op twee- of meerjarige takken bloeien, vragen meer uitleg over hoe je die het beste snoeit.

Wanneer snoei je?

Dan de vraag wanneer je het beste kan snoeien. Nou, scheutbloeiers, eind winter, begin voorjaar. Dan heb je voorjaarsbloeiers, die snoei je wanneer ze zijn uitgebloeid en voor de langste dag (21 juni).

ABC-bomen snoei je zeker niet in de winter maar na de langste dag. “ABC-bomen? Ga je het hele alfabet langs?”, klinkt het gevat. ABC-bomen zijn boomsoorten die gevoelig zijn voor bloeden, leg ik uit. Wat met bloeden bedoeld wordt, is dat er na het snoeien sappen van de boom uit de boom stromen. En dat gebeurt als je niet in de juiste periode snoeit. Voorbeelden hiervan zijn de Acer (esdoorn), de Betula (berk), de Carpinus (haagbeuk), de Juglans (notenboom) en de Vitis (druif).

Steenvruchten zoals pruim, abrikoos, maar ook de kers en sierkers snoei je midden zomer. “Steenvrucht….?”, zegt de stem. “Ja“, zeg ik, “de naam komt door die pit”.

Er is ook geen uniforme regel per plantengeslacht om te snoeien. Clematis bijvoorbeeld. De grootbloemige snoei je in februari. Maar die soorten die al vroeg bloeien, snoei je direct na de bloei. Voorjaarsbloeiende clematis snoei je dus direct na de bloei. Maar de kleinbloemige soorten, die na de langste dag bloeien, juist weer vroeg in het voorjaar. “Uuuh….nu ben ik de draad even kwijt”. Ja dat snap ik.

Nog zo´n leuke groep, de rozen. “Jaaaa, die zijn prachtig, hoe doe je dat?”, klinkt het enthousiast. Struikrozen snoei je in het voorjaar. Klimrozen ook. Maar je mag ook vroeger snoeien en alleen om juist de lange eenjarige takken in de hand te houden. Deze geven de meester bloemen. De stamroos in het voorjaar en lekker kort want het is feitelijk een struikroos. Heesterrozen snoei je in de winter, maar de mate van snoei is sterk afhankelijk van de soort. Hier volstaat uitdunnen.

“Aha….nou, Jan, bedankt voor je tips. Als ik er niet uit kom, dan bel ik je. Of dan kom je maar even langs!”.

Wij snoeien graag voor je

Begrijp je waarom ik zeg dat het antwoord vaak nog meer vragen oproept? Maar goed, een paar tips heb je nu alvast. Over snoeien kun je boeken vol schrijven. En die zijn er ook. Toch is mijn ervaring dat de praktijk steeds anders is want geen plant is namelijk gelijk. Hoe je snoeit hangt ook sterk af van de planten die er omheen groeien. Je wilt graag dat het er allemaal op het hoogtepunt van je tuin, wanneer je lekker lui in je stoel ligt onder de parasol, zo goed mogelijk uitziet.

Ik leg het je natuurlijk graag uit door de telefoon. Maar uit de praktijk leer je veel meer. We komen graag langs om je tuin een goede snoeibeurt te geven. Als je meekijkt, weet je wat je moet doen. Wanneer je je tuin goed onderhoudt, heb je er namelijk langer plezier van. Doe je het zelf toch liever niet? Wij komen graag langs om periodiek je tuin op te frissen. Als we het bijhouden en we komen twee of drie keer per jaar, scheelt je dat veel werk. En je houdt meer tijd over om van je tuin te genieten.

Neem gerust eens vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag.

Groendoeners Jan Pouwelse