Tips voor verharding in je tuin

 

Wat moet je weten als je verharding in je tuin aanlegt?

Verharding in je tuin kun je op vele plekken toepassen. Op je terras, garagepad, looppaden, rondom je zwembad of in je buitenkamer. Door het type verharding dat je gebruikt, kun je een mooie verbinding krijgen tussen binnen en buiten.

Huizen en tuinen zijn kostenposten waarvan je vooraf graag weet waar je aan toe bent. Hoe past het in je budget, welke materialen ga je gebruiken en wie gaat het voor je doen? Doe je het zelf of besteed je het uit? 

Je begint vaak met je huis. Nieuwbouw of verbouw. Ben je daarmee klaar dan is de bodem van het budget voor de tuin al vaak in zicht. Dan is het goed om vooraf te weten waar je rekening mee houdt als je je tuin gaat (her)aanleggen. Zo heb je een goed beeld van wat je nodig hebt als je het zelf gaat doen. Of kun je een goede opdracht wegzetten als je het uitbesteedt.

Deze keer gaat het over verharding en geef ik je graag de volgende tips:

  • Wat voor type verharding vind je mooi (natuursteen, beton)?
  • Wil je een patroon of ga je voor een strakke look?
  • Wil je je borders afwerken met verharding?
  • Ligt je ondergrond er strak bij of loopt het af?
  • Welke soort verharding heb je nodig (antislip bv)?
  • Heb je een ondergrond nodig (worteldoek, zand, grind)?

De investering in de stenen of tegels in je tuin, is eigenlijk de belangrijkste keuze. Je kijkt er hele dagen naar. Je vervangt het niet zomaar. Het moet jaren meegaan. Kwaliteit speelt een belangrijke rol. Goedkoop is altijd nog duurkoop.

Er is zoveel keus, laat je goed informeren.

Kijk naar voorbeelden bij de verkooppunten of vraag stalen aan. Wat doet verharding als het nat of droog is? Dat kan qua uitstraling heel erg verschillen. En krijg je de kleur die je hebt gezien ook daadwerkelijk geleverd? Of kan er kleurverschil zijn?

Als je het aanleggen uitbesteedt, kijk dan goed naar de offerte. Vergelijk niet alleen het bedrag onder de streep. Kijk ook naar wat je voor het bedrag krijgt.

Vraag naar referenties. Hoe is de afwerking en de aanleg bij anderen gedaan? Zijn de mensen blij met het uiteindelijke resultaat?

Typen verharding

Zoveel soorten, zoveel keus. Hoe beslis je nu wat past bij jouw huis en tuin? Ik geef je een paar tips.

Replica stenen (gietbeton)

Dit zijn tegels of stenen van gegoten beton die zeer sterk zijn in drukbelasting. De kleur van het materiaal blijft over een langere periode hetzelfde. De vorm is altijd hetzelfde, er zit geen verschil tussen, dus in aanleg handig. Je kunt voegen tussen de stenen of tegels leggen die onkruidwerend zijn. Ze zijn mos- en vuilbestendig en breken zelden. Kalkuitbloei (witte waas) kan ontstaan maar de meeste soorten zijn er wel tegen beschermd.

Sierbestrating (persbeton)

Dit zijn tegels of stenen van geperst beton. Ze zijn meer vlekgevoelig en minder kleurvast dan replica stenen. Ze hebben altijd dezelfde maten waardoor ze makkelijk te leggen zijn. Je kunt ze voegen met witzand waardoor er wel kans bestaat op onkruid. En ook bij deze bestrating kan kalkuitbloei ontstaan.

Natuursteen

De uitstraling van natuursteen is prachtig, vaak in warme kleuren te krijgen. Je hebt bijvoorbeeld zandsteen en kalksteen voor een licht effect. Of graniet of basalt als het budget wat groter is. Afhankelijk van het soort steen dat je kiest, is deze meer of minder krasgevoelig of absorberend. Elke steen is uniek en je ziet kleurnuances. Ze kunnen verkleuren door veroudering en weersomstandigheden en ze zijn vlekgevoelig.

Keramische tegels

Het principe van een keramische tegel is dat op de tegel een fotoprint wordt gedrukt van bijvoorbeeld natuursteen. Je kunt goedkope versies krijgen; dan is de herhaling van het patroon hoger dan bij duurdere versies. Ze zijn niet absorberend, vorstbestendig en kleurvast en je kunt ze op tegeldragers plaatsen. Sommige soorten hebben een structuur op de tegel wat voorkomt dat je uitglijdt als ze nat zijn.

Mijn advies is: zorg dat je de basis van je tuin, de verharding, met zorg uitkiest zodat je er nog jaren plezier van hebt.

Ik wens je een mooie dag!

Groendoeners Jan Pouwelse