3 grasmaaiers voor een mooi gazon

De eerste warme zonnestralen en bollen beginnen te groeien, struiken lopen uit, en gras groeit. Een perfect moment om weer eens lekker in de tuin aan de slag te gaan. De maaiers komen van stal. Na de koude periode in het begin van dit jaar, steeg de temperatuur opeens snel. Zo rond 1 maart waren de geluiden van ronkende en zoemende motoren van grasmaaiers weer te horen.

De ouderwetse handmaaier waarmee je je flink in het zweet werkte, is bijna uitgestorven. Een motormaaier doet tegenwoordig het werk. Aangedreven door een elektro- of benzinemotor. De laatste jaren worden maaiers steeds vaker aangedreven door een accu. Zo’n klein apparaat waardoor je niks meer hoeft te doen. Je gras blijft automatisch kort.

Een groen grasveld dat er strak bij ligt is ieders droom, toch? Tegelijkertijd is het ook een uitdaging. Waarmee maai je het best? Is het nodig om te bemesten? Laat je het gras liggen, veeg je het op?

Om je te helpen in de keuze van een grasmaaier, hierbij wat uitleg van de verschillende typen machines.

Kooimaaier

Een zogenaamde kooimaaier is te vergelijken met een schaar. Bij zo’n maaier draait het mes rond in de kooi en elk mes komt langs het stilstaande ondermes. Het gras krijgt, als het afgeknipt wordt, maar een heel klein wondje. Het gras wordt heel mooi egaal geknipt. Maai je regelmatig dan krijg je een prachtig gazon.

Cirkelmaaier

Een cirkelmaaier heeft een horizontaal ronddraaiend mes en snijdt of slaat het gras eraf. Dat gras wordt opgevangen in een bak. Belangrijk is dat het mes scherp blijft. Wanneer bot, dan wordt het gras door het mes echt afgeslagen en krijg je een rafelig resultaat. We noemen dit ook wel ‘vlaggetjes’. Na het maaien ziet het gras er een beetje dofgroen uit. Een cirkelmaaier kan eigenlijk voor elk type gazon gebruikt worden. Lang of kort gras, sier- of sportgras. Hij kan alles wel aan.

Robotmaaier

Als je het druk hebt of wanneer grasmaaien echt niet je ding is, dan is er de robotmaaier. Deze maaier heeft veel minder vermogen. Maar omdat deze zeer regelmatig, bijna dagelijks maait, houdt hij je gazon mooi strak en netjes.

Houd er rekening mee dat, welke machine je ook gebruikt, je manier van maaien ook iets vraagt van hoe je bemest. De meeste mensen staan hier niet zo bij stil. Het gras groeit toch wel, hoor ik vaak. Maar wil je nu een echt superstrak en groen gazon, lees je dan eens in over hoe je je gazon naast het maaien, onderhoudt. Wanneer bemest je je gras en met wat? Wat doe je in welk seizoen?

In een volgend blog geef ik je wat meer tips hierover.

 

Groendoeners Jan Pouwelse