5 voordelen van mulchen

Mulchen, een Engels woord, betekent letterlijk: met iets afdekken. In je tuin doe je dat door een laag organisch materiaal te gebruiken. Hierdoor blijft de bodem vochtig, groeit het onkruid niet of minder snel en verbetert de grond rondom je planten. Het geeft je tuin ook een nette en opgeruimde uitstraling.  

Wat is mulch?

Mulch is een laagje nog niet volledig verteerd organisch materiaal en dat kan van alles zijn:

 • Een grove compost.
 • Houtsnippers.
 • Schors.
 • Gedeeltelijk verteerd blad.
 • Nieuwe producten zijn olifantsgras, strokorrels en vlaskorrels.
 • Grasmaaisel.

Mulchen in de tuin: vijf voordelen

Het laagje organisch materiaal heeft heel veel voordelen voor de grond in je tuin.

 1. De grond droogt minder snel uit want de laag beschermt de bodem tegen uitdroging in warme en zonnige periodes. Door de laag verdampt het vocht minder snel. Dus hoef je minder water te geven.
 2. Bij planten die vorstgevoelig zijn, kun je wat extra mulch neerleggen. Dat voorkomt dat de wortels aangetast worden.
 3. Je hebt minder last van onkruid wanneer je mulcht omdat de zaden in de bodem minder licht krijgen. Dat scheelt weer in wieden en levert je tijd op.
 4. Een mulchlaag stimuleert het bodemleven. Een gezonde bodem betekent gezondere planten.
 5. Kale plekken in je tuin bedek je met mulch zodat minder gewenste planten als onkruid geen kans krijgen.

Wanneer mulch aanbrengen

Je kunt een mulchlaag eigenlijk het hele jaar door aanbrengen. In het vroege voorjaar wanneer het jaarlijkse onkruid nog niet is ontkiemd. En in de herfst omdat dan de planten afsterven. En als je nieuwe planten neerzet om ze een goede start te geven en te voorkomen dat ze uitdrogen. 

Zorg ervoor dat laag groeiende planten niet verdwijnen onder de laag of dat de mulch tegen de stengels van wat hogere planten wordt gelegd. Het meest effectief is een laag van zo´n 5 tot 7 centimeter. 

Bij de aanleg van je tuin is het aanbrengen van mulch weliswaar kostenverhogend. Maar als je je planten een goede start en een langdurig leven wilt geven en minder tijd kwijt wilt zijn aan wieden, levert je het ook weer wat op. Kijk wel naar het soort mulch dat je gebruikt; lichtere soorten zoals stro en vlaskorrels waaien makkelijk weg. 

Zolang je de laag maar op de grond aanbrengt en niet in de grond, kan er weinig mis gaan.

Mulch-ze!

Groendoeners Jan Pouwelse