Beplanting: hoe en wat?

Planten maken de tuin tot een sfeervol geheel. Elke plantengroep heeft daarin zijn eigen functie. Maar welke?

Bomen vormen het kader van de tuin: zonder bomen geen dieptewerking en geen beleving. Bomen zorgen jaarrond voor een bepaalde sfeer in de tuin, het gaat vooral om de verschijningsvorm.

Heesters volgen na de bomen en zorgen voor de beslotenheid, privacy en achtergrond voor de borders. Bladkleur en vorm zijn belangrijk, maar ook bloei en eventuele vruchtzetting spelen een rol. Sommige heestergroepen worden vooral toegepast vanwege de rijke bloei. Denk hierbij aan rozen, hortensia's en dergelijke.

Hagen worden als regel gevormd uit heesters die regelmatige snoei goed verdragen. Ze kunnen zowel bladverliezend als ook groenblijvend zijn.

Vaste planten zijn de echte kleurbrengers in de tuin door langdurige bloei of het mooie blad. Ze zijn meerjarig dus komen elk jaar weer terug en tot deze groep worden ook gerekend de grassen en varens.

Eenjarigen en bolgewassen zijn de kleuraccenten voor de lastige perioden in het jaar. Bloembollen in het vroege voorjaar bijvoorbeeld kondigen aan dat de winter echt op z'n eind raakt en het voorjaar er aan komt. Ze zijn zeker niet lastig in de tuin, want ze kunnen jaren achtereen in de grond blijven.
 

terug naar inspiratie