Ecologie

Een tuin moet leven en er moet wat te beleven zijn in de tuin.

Planten trekken insecten aan en zonder insecten geen ander leven in de tuin. Lieveheersbeestjes doen zich te goed aan luizen. Rupsen worden vlinders, maar zijn ook de reden dat kool- en pimpelmezen graag in de tuin vertoeven. Trakteer in het najaar de mezen op een vetbol en u zult zien dat de winter zo weer voorbij is. Naarmate de tuin ouder wordt zult u ervaren dat ook het leven in de tuin toeneemt: roodborstjes, winterkoninkjes, heggemussen, huismussen zanglijsters en merels. Wie weet kunt u voortaan meedoen met de jaarlijkse tuinvogeltelling.

Afwegingen bij het ontwerp
Grote tegels betekent weinig voegen dus minder onkruid tussen de tegels. Maar we kunnen ook voegmiddel aanbrengen. De vraag is dan hoe het regenwater verantwoord afgevoerd wordt. Halfverharding laat water door, wat beter is voor de bodem. Het vraagt wel iets meer onderhoud.

Een schutting geeft direct privacy maar een haag leeft. Zie ook het artikel over erfafscheidingen.

Fruit, kruiden en groenten uit eigen tuin. Verser en lekkerder bestaat niet. En eenvoudig te realiseren.

Bij toepassing van kunstgras hoeft er niet meer gemaaid worden. Maar wat dacht u van een robotmaaier? Bovendien: kunstgras is nog niet volledig recyclebaar, dus groeit de afvalberg met kunstgras.

Regenwater kunnen we zo snel mogelijk afvoeren. Langzaam infiltreren in de bodem is al een betere oplossing, maar opslaan voor hergebruik op een later tijdstip is misschien wel de mooiste oplossing. Want waarom zou je kostbaar kraanwater gebruiken om de planten te begieten? Voor uw tuin hoeft het water niet extreem schoon te zijn. 

Onkruid
Het gebruik van alle onkruid bestrijdingsmiddelen is verboden. Alleen bestrijding van enkele duidelijk omschreven onkruiden is nog toegestaan. Het gaat nu dus om preventie of handmatige verwijdering, schoffelen dus. Onkruid, algen aanslag en mossen op verharding pakken we daarom aan met heet water, afmaaien met een bosmaaier, of met enzymen die het vuil afbreken. Preventie van onkruid in de border is redelijk goed mogelijk door de grond af te dekken met bijvoorbeeld een organisch materiaal als houtsnippers, speciaal voor dit doel bewerkte stropellets en een goede bemesting.
 

terug naar inspiratie