Erfafscheidingen: levend of dood?

Vroeger was een haag op de erfgrens van al of niet groenblijvende beplanting heel normaal. Samen met je buren bepaalde je de uiteindelijke hoogte, met vaak een laag gedeelte om eens een praatje te maken.

Vanaf de jaren 80 zijn al die mooie groene hagen geleidelijk verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen eerst Engelse schuttingelementen, al snel gevolgd door allerlei varianten daarop. Daarna kwamen de gaaspanelen met klimop. Maar klimop is bosgrond gewend en gedijt slecht in woonwijken. Dus bleef er vooral kaal gaas over. Tegenwoordig bepaalt de combinatie betonpalen met een betonnen onderplaat en daarop een schuttingelement het straat- en tuinbeeld. Het vocht dat in de betonpalen trekt gooit hier echter roet in het eten.

Gelukkig komt het groen weer een beetje terug. Er verschijnen weer hagen. Sommigen hebben zelfs met de buren een fruithaag. Sociaal contact en eigen appels en peren kweken: dat is een hele vooruitgang. Als de veiligheid van belang is, houdt een gaasafscheiding met klimplanten ongenode gasten buiten. Bijvoorbeeld begroeid met klimrozen met volop bloemen en in het najaar rozenbottels, of bramen het hele jaar. Dat betekent bramensap bij het toetje en bramenjam op brood. Je hebt er iets meer onderhoud aan, maar hé: werken in de tuin is gezond. Dat is al in meerdere wetenschappelijke studies aangetoond.

Zo zitten de Groendoeners vol ideeën. Vraag ons gerust om andere, groene oplossingen voor erfafscheidingen.

terug naar inspiratie