Gazon: namaak of echt?

Regelmatig krijgen wij de vraag of kunstgras een goed alternatief is voor echt gras. Wij denken daar als volgt over. 

Een gazon kan worden ingezaaid of ingelegd worden met graszoden. Met inzaaien kan beter rekening gehouden met de gebruikseisen en de grondsoort. Bij graszoden is de keus in principe beperkt tot 3 typen: siergazon, speelgazon (het meest gebruikte) of sportveldtypen. Deze laatste is een sterkere grassoort, iets grover een beter bestand tegen intensief gebruik. 

De voorbereiding is voor zowel inzaaien als voor zoden gelijk. Met zoden heeft u direct een groen resultaat en na enkele weken kan het gebruikt worden. De zorg voor het eerste jaar koopt u als het ware af: dat heeft de graszoden kweker voor u gedaan. 

De laatste jaren zien we steeds meer kunstgras in de tuin. Het is de afgelopen jaren nogal negatief in de publiciteit gekomen vanwege het zogenaamde infill materiaal dat uit rubbergranulaat bestaat. Infill materiaal dient om de grasmat wat te verzwaren en zorgt er verder voor dat de grassprieten mooi rechtop gaan staan. In de tuin wordt als regel daarom een speciaal zand gebruikt. 

Kunstgras ziet er steeds natuurlijker uit maar het blijft toch kunst. En let op: bij warm weer is echt gras koel. Kunstgras daarentegen kan zo warm worden dat het niet te gebruiken is. 

Kunstgras vraagt minder onderhoud maar is zeker niet onderhoudsvrij. Ook op kunstgras kunnen onkruiden en mossen gaan groeien die bestreden moeten worden. 

Kunstgras is een product waar echt gras slecht wil groeien en naar onze mening eerder een vervanger voor halfverharding, Daarnaast is een goed aangelegde kunstgrasmat zeker geen voordelige oplossing. De aanlegkosten zijn bijna gelijk aan die van verharding. 

Gras vraagt natuurlijk onderhoud maar er gaat toch niets boven een mooi aangelegd gazon. Een echt fijn siergazon blijft op de kleigrond erg moeilijk. Op termijn zullen daarom grovere grassoorten de overhand nemen.

terug naar inspiratie