9 voordelen van planten op je dak

21 december 2020

Je ziet ze steeds vaker. Daken van huizen of kantoorpanden waarop planten groeien. Speciale soorten die goed tegen weinig onderhoud en wisselende weersomstandigheden kunnen. Een groen dak heeft veel voordelen. Zo’n dak zorgt voor een regenwaterbuffer, zuivert de lucht, verhoogt de efficiency van je zonnepanelen, bespaart energie. Om maar wat te noemen. En ben je bezig met het klimaat? Dan passen groene daken daar prima in. En het is nog mooi ook!

Wat zijn 9 voordelen?

1. Regenwaterbuffer

Regenwaterbuffer

Een groen dak neemt regenwater op. Hierdoor loopt er minder water naar het riool, wordt regenwater gezuiverd en verdampt water door de planten. Dit helpt om het grondwaterpeil te stabiliseren, de piekbelasting op het riool te verminderen en de kans op overstromingen bij hevige regenbuien te verkleinen.

2. Zuivert de lucht

Zuivert de lucht

De planten op een groen dak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een groen dak draag je bij aan luchtzuivering.

 

3. Verlaagt de omgevingstemperatuur

Verlaagt de omgevingstemperatuurPlanten nemen zonlicht op; 50% wordt geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Dit zorgt voor een ​​koeler en aangenamer klimaat. Voor het binnenklimaat van je huis of kantoorpand betekent dit bijvoorbeeld dat de airconditioning niet zo hard hoeft te werken, wat weer energiebesparing oplevert.

 

4. Verhoogt de efficiëntie van zonnepanelen

Verhoogt efficientie van zonnepanelenEen groen dak verlaagt de temperatuur op het dak. Door dit koelere dak is het rendement van je zonnepanelen hoger en verlaagt het je energiekosten.

 

5. Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

Vermindert omgevingsgeluidOmdat een groen dak geluid absorbeert, fungeert het als een geluidsbarrière voor je gebouw. Zo heb je een stillere omgeving, zowel binnen als buiten je pand.

 

6. Verlengt de levensduur van het dak

Verlengt levensduur dakEen groen dak beschermt je dakbedekking tegen invloeden van buitenaf zoals zon, regen, wind en temperatuurschommelingen. Het verhoogt daarmee de levensduur van je dak aanzienlijk.

 

7. Voegt waarde toe

Voegt waarde toeDe natuurlijke en duurzame uitstraling, gecombineerd met een verlaging van de energiekosten en verlenging van de levensduur van je dak, kan een waardestijging betekenen van je pand of huis.

 

8. Verhoogt de biodiversiteit

Verhoogt de biodiversiteit De sedums, kruiden, grassen of andere planten die op een groen dak worden geplant, bevorderen het leefgebied van vogels, vlinders  en insecten.

 

9. Zorgt voor een brandwerende laag

Zorgt voor een brandwerende laagPlanten hebben veel vocht in zich. Met een groen dak maak je een natuurlijke brandwerende laag op je woning of kantoorpand.

 

 

Je ziet het, een groen dak is niet alleen mooi om te zien, het heeft heel veel voordelen. En het onderhoud is minimaal.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Neem dan contact met ons op.

 

Pouwelse Groendoeners