Haal de juiste kennis in huis, dat scheelt je tijd en geld

Mensen besteden, zeker in deze tijd, veel geld aan het verbouwen of opknappen van hun huis. Vaak blijft er niet zoveel geld meer over voor een goed aangelegde tuin. Het komt onderaan het lijstje te staan, terwijl je tuin vaak de eerste blikvanger is.

Ik ben van mening dat een goed ontwerp en een goed aangelegde tuin je uiteindelijk veel geld scheelt en de waarde van je huis verhoogt. De planten zorgen er ook nog eens voor dat dieren, vogels en insecten graag in jouw tuin verblijven. Zo draag je een steentje bij aan de biodiversiteit en het milieu in jouw omgeving.

Als hovenier met al meer dan 45 jaar ervaring ben ik vanuit onze branche organisatie actief om zoveel mogelijk echt groen in tuinen terug te brengen. Een flink aantal jaren geleden werkten wij actief mee aan het project ‘de levende tuin’. Dit is inmiddels een leidraad voor het groen onderwijs. Hierdoor kan een goed opgeleide en professionele hovenier je een schat aan kennis bieden.

Professionele hovenier

Ik zie hoveniersbedrijven als paddenstoelen uit de grond schieten. Bijna dagelijks kom ik busjes tegen met daarop de naam van een nieuwe collega. Ik stel er wel eens mijn vraagtekens bij. Wat is het kennisniveau van deze collega’s?

Een professionele hovenier is deskundig, ontwerpt en legt tuinen aan. Een tuin draait om groen. Om beleving. Ik ben van mening dat zonder verschillend groen en een goed doordacht ontwerp  een tuin een doodse en saaie ruimte is die in elk seizoen er hetzelfde uitziet. Terwijl er zoveel mogelijk is om elk seizoen een verschillende, interessante en prachtige tuin te beleven.

Onze medewerkers krijgen een gedegen opleiding. Als starter tijdens het werk, of in combinatie met een leer- werkplek. We vinden het ook belangrijk dat onze medewerkers een gespecialiseerde opleiding volgen. Zodat ze planten herkennen. Onderscheid kunnen maken tussen wat echt een botanische plant is of onkruid. Kennis hebben van ontwerp en aanleg. Hoe leg je een bestrating of terras aan wat jaren zonder verzakkingen blijft liggen.

Ik hoor te vaak dat het onderhoud van een goed aangelegde tuin, waarin diverse planten en bomen staan, door zo’n ‘paddenstoel’ uitloopt op een teleurstelling. Door een gebrek aan kennis verdwijnen gekoesterde planten. Bomen of struiken worden zo gesnoeid, dat ze verkeerd groeien of zelfs afsterven. Terrassen zijn slecht aangelegd waardoor wateroverlast ontstaat. Soms leidt het tot echte drama’s.

Tuinaanleg

Ik zie ook regelmatig deze collega’s tuinen in dezelfde stijl aanleggen. Een terras, wat gras en een tuinhuis met een rand met dezelfde planten. Betonschuttingen. Een verhoogde plantenbak met daaromheen grind. Ik zei het al in een eerder blog; een bordje met ‘hier rust…’ ontbreekt nog. Elke tuin ziet er bijna hetzelfde uit.

Begrijp mij niet verkeerd, er is kennelijk vraag naar. Als je 45 jaar dagelijks met tuinen bezig bent, kijk ik wellicht met een kritische blik. Maar ik zie een gebrek aan echte kennis, creativiteit en originaliteit.

Hovenierswerk gaat om deskundigheid en kennis. Om de mogelijkheden benutten die de beschikbare ruimte heeft. Sfeer creëren. Een ruimte inrichten waar je graag verblijft. Kennis van grond; wat kan wel, wat kan niet. Kennis van materialen; steen, hout. Kennis van grondverbetering en bemesting. Kennis van waterhuishouding.

Beplanting

Het allerbelangrijkste is kennis van beplanting. Want zonder beplanting zal het nooit een tuin worden. Waar groeit een plant wel of niet, hoe ontwikkelt een plant zich, hoe moet een plant onderhouden worden, welke behoefte heeft een plant? Een border is meer dan diverse, op dat moment bij elkaar gezette planten. Een border ontwikkelt zich om jaar op jaar mooier en evenwichtiger te worden. Planten moeten bij elkaar passen. Dan komen grondsoort, standplaats en groeiwijze bij elkaar.

Ik zie regelmatig een combinatie van Hydrangea Annabelle, een veel gebruikte hortensia met veel te grote bloemen op te dunne steeltjes, samen met lavendel. Dit is gedoemd om te mislukken. De Annabelle, zo heet die in de wandelgangen, heeft een hekel aan een warme standplaats in de volle zon. Lavendel, een mediterrane plant heeft niet voor niets grijs blad. Die staat graag te bakken. Het gevolg: of de Annabelle verbrand of de lavendel wordt ziek en kwijnt weg. Zonde van de investering want met de juiste kennis zou je dit nooit aan je klant adviseren.

Ook kunnen niet alle planten overal verantwoord worden toegepast. De giftigheid van berenklauw is inmiddels bekend. Je kunt er flinke brandwonden van oplopen. Maar als ik dan op een locatie kom, waar veel kinderen spelen, en je deze giftige planten ziet staan, vraag je je serieus af hoe het met de kennis is van de hier werkzame collega.

Tuinaanleg

Als je dit leest, vind je het misschien wat kritisch. Ik maak mij echt oprecht zorgen over het kennisniveau. Wij, als professioneel opgeleide hoveniers met kennis van planten en tuinaanleg, hebben een prachtig vak en dat draag ik graag uit.

Met verstand van zaken leggen wij een tuin voor je aan waarvan je zeker weet dat je er jaren plezier van hebt. Wij houden rekening met jouw budget en of je een onderhoudsvrije tuin wilt of niet. Er is zoveel mogelijk binnen jouw wensen en mogelijkheden. Neem gerust eens contact op. Wij laten graag onze inspiratie, kennis en fantasie los. Je krijgt gegarandeerd een unieke tuin.

Jan Pouwelse