Het is droog, wat nu?

Error message

Deprecated function: Return type of Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet::jsonSerialize() should either be compatible with JsonSerializable::jsonSerialize(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include() (line 10 of modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php).
include('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 576)
Composer\Autoload\{closure}('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 427)
Composer\Autoload\ClassLoader->loadClass('Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet') (Line: 352)
google_analytics_page_attachments(Array) (Line: 315)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}(Object, 'google_analytics') (Line: 405)
Drupal\Core\Extension\ModuleHandler->invokeAllWith('page_attachments', Object) (Line: 316)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->invokePageAttachmentHooks(Array) (Line: 289)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 580)
Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext(Object, Object) (Line: 290)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->prepare(Array, Object, Object) (Line: 132)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse(Array, Object, Object) (Line: 90)
Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray(Object, 'kernel.view', Object)
call_user_func(Array, Object, 'kernel.view', Object) (Line: 142)
Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch(Object, 'kernel.view') (Line: 174)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw(Object, 1) (Line: 81)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 58)
Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle(Object, 1, 1) (Line: 191)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->fetch(Object, 1, 1) (Line: 128)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->lookup(Object, 1, 1) (Line: 82)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->handle(Object, 1, 1) (Line: 50)
Drupal\ban\BanMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 51)
Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 23)
Stack\StackedHttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 718)
Drupal\Core\DrupalKernel->handle(Object) (Line: 19)

Het ligt er aan op welk moment je dit blog leest. Regent het of schijnt de zon volop? We zien al een paar jaar dat het bij ons steeds warmer wordt en dat we nauwelijks een goede tot strenge winter hebben. Alle seizoenen hebben in de natuur een functie. Herfst en winter als overgang naar rust en herstel. Lente en zomer voor groei en bloei.

De hoeveelheid water die het hele jaar door valt, helpt de natuur om de seizoenen goed te doorstaan. Je kunt je voorstellen dat extremen als veel regen of langdurige droogte iets met de natuur doen.

Als je dit blog leest en het regent, denk je misschien, ach, een lekker buitje, goed voor de tuin. Maar ik zie dat de bodem steeds droger wordt en het langer duurt voordat er eens flink en genoeg regen valt om planten en bomen van het nodige water te voorzien.

Voor de tuin geen beter water dan regenwater maar wat als het maar niet wil regenen?

In tijden van droogte blijkt maar al te goed welk voordeel je hebt van een goed voorbereide grond in je tuin.

Wat kun je doen?

Bodem losmaken

Bij de aanleg van je tuin in een nieuwbouwwijk is het heel belangrijk om de bodem goed los te maken. De grond is vaak platgereden door machines, of er ligt puin op van de bouw. En hoe zag de grond er voorheen uit? Stond er al een gebouw of is het landbouwgrond geweest? Allemaal redenen om de grond goed los te spitten en puin- en kleilagen te doorbreken. Het liefst minimaal 40-50 centimeter. Zo kunnen planten dieper wortelen in de zoektocht naar water.

Leg je een bestaande tuin opnieuw aan, dan is het ook zeker aan te raden om voor het planten de bodem goed los te maken. Als er nog niks staat, heb je veel ruimte om het omspitten goed aan te pakken.

Gebruik grondverbetering

Als je jezelf dan in het zweet hebt gewerkt en eens lekker actief hebt staan spitten (goed voor de conditie!) verbeter je de grond door een laag compost. Goed verteerde compost herken je aan de bosachtige geur. Meng het door de bovenlaag want dat zorgt er voor dat het vocht langer wordt vastgehouden. Verse compost herken je aan de wat zurige lucht en de warmte. Steek je hand er maar eens in. Je staat verbaasd over de temperatuur. Als je het een beetje door de bovenlaag van de grond mengt, zorgen wormen en andere beestjes in de aarde er voor dat de compost gemengd wordt. Zo krijg je een luchtige grond en kan water goed naar de wortels van planten en bomen zakken. Gebruik zo’n twee kubieke meter compost per honderd meter.

Grote plantgaten

Maak plantgaten ongeveer tweemaal zo groot als de plantkluit. Vermeng de uitgegraven grond met een goede bodemverbeteraar. Zo geef je je planten een goede start.

Druk de plant stevig aan en geef bij de plant ruim water zodat de losse grond goed aansluit tegen de kluit en de wortels. Voor kleinere planten geef je twee à drie liter water per plant. Bomen één à  twee emmers water. Houd dit na het planten een poosje vol totdat de plant of boom goed aangeslagen is. Want de prijs van een nieuwe plant of boom is meer dan het water dat je geeft. Helemaal als je zelf regenwater opvangt. Dan is het gratis.

Afdekken grond

Door de grond af te dekken met een laag organisch materiaal verminder je de verdamping van water. En het onkruid krijgt minder kans om te groeien. Je kunt houtsnippers gebruiken die al wat verteerd zijn. Nog beter is een laag houtmulch maar schors is ook geschikt. Je planten drogen minder snel uit. En bij zware regenval slaat de grond niet direct dicht. Ook verbetert de structuur van de grond snel omdat het bodemleven er voor zorgt dat de grond en organisch materiaal met elkaar vermengd worden.

Water geven

Water geven is nog niet zo eenvoudig. Het heeft alleen zin als dit goed gedaan wordt. Een gietertje water eens per week is bij warm weer of droogte echt niet genoeg. Je moet voldoende geven zodat het ook bij de wortels komt. Geef liever één à twee keer per week ruim water, dan elke dag een beetje bevochtigen. Kijk maar eens als je klaar bent hoe diep de grond vochtig is. Pak een schep en steek deze helemaal in de grond. Ik hoor vaak: “hè, maar ik heb al zolang gesproeid?” Vaak is maar de eerste 10 centimeter vochtig, en daar waar de wortels onderin zitten, is het nog droog.

Water verzamelen

Denk eens na over wat je kunt doen om je tuin te sproeien. Natuurlijk kun je water uit de kraan gebruiken. Maar dat is niet duurzaam, en ik kan een heel blog wijden aan de kwaliteit van het water en wat planten nodig hebben. Ik ben er een groot voorstander van om gratis of zo voordelig mogelijke oplossingen te zoeken. Wat kun je doen met het regenwater? Kun je regentonnen aanschaffen? Of onder je terras een waterbuffer aanleggen? Zeker als je nog een terras aan moet leggen kun je hiermee al in een vroeg stadium rekening houden. Dat bespaart kosten. Er zijn nog meer opties.

Wil je er meer over weten? Neem dan eens contact met mij op. Ik kan je hier goed mee helpen.

 

Jan Pouwelse Groendoeners