Hoe blijf je gezond?

De beste ontspanning is en blijft de natuur. Een groene boom met zachtjes ritselende blaadjes. Een oase van kleur door bloemen, een lust voor het oog. Rustgevend getwinkeleer van vogels. Alles om je stressniveau te verlagen, eens diep adem te halen en je hartslag naar een normaal ritme te krijgen.

Kijk ik om mij heen dan zie ik te vaak dat de keuze valt op verharding van tuinen. Terrassen, muren, vakken met grind. De grond rondom woningen wordt dicht gestraat. In de voortuin zie je soms nog een enkele ‘zerk’ met daarin een plant in grind of split. De tuin is ommuurd met een schutting van hout en beton. En alles in de opbeurende kleuren grijs of zwart. Het moet zo gemakkelijk mogelijk. Maar of je er na een dag hard werken tot rust komt? Zit je eigenlijk niet nog steeds tussen vier muren opgesloten, maar dan buiten?

Zijn ze er nog wel? Mensen met groene vingers? Mensen die er eer in leggen om een mooie tuin aan te leggen? Die lekker vieze handen krijgen omdat ze met hun vingers in de aarde zitten te wroeten? Waar de stress zo van ze afvliegt omdat ze heerlijk ontspannen bezig zijn? Je gaat het je steeds vaker afvragen….

Als ik het over een tuin heb, bedoel ik een buitenruimte die sfeervol is ingericht met veel groen. In mijn beeld komt zeker bestrating voor maar alleen daar waar die ook functioneel is.

Met een boom die zorgt voor een aangename koele plek op warme zomerse dagen. De erfafscheiding is zo groen mogelijk. Als het maar even kan, groeien hier planten tegenaan met eetbare vruchten. Want die uit je eigen tuin zijn toch het lekkerst.

In de plantvakken staan planten die aantrekkelijk zijn voor vogels, vlinders en allerlei insecten. Altijd iets om je over te verwonderen. Afleiding van een drukke dag.

In het voorjaar kijk je de beplanting haast uit de grond. Je kan niet wachten want al dat groen in het voorjaar heeft de mooiste tinten. Rustgevend groen en kleur waar je van bijkomt.

Daarna het zomerse genieten van al wat er groeit, bloeit en rondvliegt. Heerlijk ontspannen met een lekker hapje of drankje. Met je blote voeten in het koele gras.

In de herfst zorgen de mooiste gele, oranje en rode tinten voor een totaal ander beeld. Uitstellen die sombere wintergedachten. Genieten van de kleuren om je heen.

En zelfs in de winter zie ik kans voor aantrekkelijke accenten. Ook dan word je vrolijk van je tuin.

Als je nu zo over je nieuwe tuin gaat nadenken, garandeer ik je dat je veel lekkerder in je vel zit en stress ver te zoeken is. Je eigen achtertuin is een waar paradijs waar je even de dagelijkse hectiek kunt ontvluchten en op adem komt. Zo blijf je gezond.

Bel gerust voor een groen advies.

Jan Pouwelse Groendoeners