Hoe groen is kunstgras?

Error message

Deprecated function: Return type of Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet::jsonSerialize() should either be compatible with JsonSerializable::jsonSerialize(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include() (line 10 of modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php).
include('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 576)
Composer\Autoload\{closure}('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 427)
Composer\Autoload\ClassLoader->loadClass('Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet') (Line: 352)
google_analytics_page_attachments(Array) (Line: 315)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}(Object, 'google_analytics') (Line: 405)
Drupal\Core\Extension\ModuleHandler->invokeAllWith('page_attachments', Object) (Line: 316)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->invokePageAttachmentHooks(Array) (Line: 289)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 580)
Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext(Object, Object) (Line: 290)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->prepare(Array, Object, Object) (Line: 132)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse(Array, Object, Object) (Line: 90)
Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray(Object, 'kernel.view', Object)
call_user_func(Array, Object, 'kernel.view', Object) (Line: 142)
Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch(Object, 'kernel.view') (Line: 174)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw(Object, 1) (Line: 81)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 58)
Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle(Object, 1, 1) (Line: 191)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->fetch(Object, 1, 1) (Line: 128)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->lookup(Object, 1, 1) (Line: 82)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->handle(Object, 1, 1) (Line: 50)
Drupal\ban\BanMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 51)
Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 23)
Stack\StackedHttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 718)
Drupal\Core\DrupalKernel->handle(Object) (Line: 19)

Kunstgras of gewoon gras? Wij zien natuurlijk het liefst gewoon gras. Ingezaaid of graszoden die je zo neer kunt leggen. Dat kunstgras groen is en er natuurgetrouw uitziet, zullen we zeker niet ontkennen. Je kunt tegenwoordig diverse kleuren en soorten krijgen. Maar gezien door de groene bril van de hovenier, waar kijk je dan naar?

Onderhoud kunstgras

Er zijn voordelen. Je grasmat ziet er het hele jaar door goed uit. Je hoeft niet te maaien, te mesten of water te geven. Kunstgras vraagt weinig onderhoud.

Helemaal onderhoudsvrij is het echter niet. Door stof, zand, bladeren of een ongelukje van de hond moet je de grasmat zo af en toe schoonmaken. Zo geef je vuil en onkruid geen kans. Met een flexibele, stevige bezem of bladhark borstel je enkele malen per jaar de mat schoon. Of je pakt de vuilfrees, maar pas op dat je de kunstmat niet kapot spuit.

Er bestaan zelfs onderhoudsmachines die je het werk uit handen kunnen nemen. Ze zuigen bijvoorbeeld de bladeren of het zand op. Het blad verpulvert en kun je als mulch gebruiken voor je borders. Het zand wordt gezeefd en kun je hergebruiken.

Nadelen kunstgras

Maar… kunstgras blijft kunst. Daar waar gras op een warme, zonnige zomerdag koel kan aanvoelen aan je voeten, is kunstgras op zo’n moment een heet tuinkleed waar je nauwelijks op kunt zitten. Onze eerste negatieve ervaring was bij een kinderdagverblijf. Op een warme en zomerse dag voelde de kunstgrasmat te heet aan om erop te kunnen spelen.

Recyclen kunstgras

Al jaren geven leveranciers en fabrikanten aan dat kunstgras volledig te recyclen is. Dit blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Aan de ene kant willen we het gebruik van plastic zoveel mogelijk verminderen. Maar aan de andere kant is er veel vraag naar.

Kunstgras is een afvalproduct en bestaat uit verschillende materialen. Het gras wordt gestikt op een onderlaag die vaak bestaat uit latex.  De vezels van het kunstgras kunnen bestaan uit polyethyleen waardoor het zacht en soepel aanvoelt. Of het is gemaakt van polypropyleen waardoor het gras goed rechtop blijft staan en veerkrachtig is. Beide kunststoffen hebben een aanzienlijk nadelig effect op het milieu. Het gras gaat wel lang mee maar uiteindelijk komt het toch op de afvalberg.

De afvalbergen van kunstgras zijn aanzienlijk, terwijl iedereen de mond vol heeft van ‘hergebruik’, ‘natuurlijke materialen’, ‘natuur-inclusief’, en ga zo maar door. Bij een nieuwe kunstgrasmat wordt de oude niet als regel ingenomen. Misschien is statiegeld een oplossing?

Kunstgras en Groendoeners

Ook wij gebruiken wel eens kunstgras, maar dan als laatste alternatief. We kijken eerst of andere typen verharding ook mogelijk zijn. Of we gebruiken het als ondergrond bij speeltoestellen. Echt gras is in sommige situaties niet goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan kinderdagverblijven of scholen. Dan leggen we het toch aan omdat het meer uitstraling heeft dan beton of rubberen tegels.

Onze voorkeur, als groendoeners, blijft bij natuurlijke materialen met oog voor het milieu. Als het echt niet anders kan, vallen wij het liefste terug op recyclebare materialen.

We zijn actief in allerlei brancheorganisaties om ons steentje bij te dragen. Om bijvoorbeeld anderen het vak van hovenier te leren. Of om mee te denken aan het oplossen van deze kunstgras afvalbergen.

Zo zie je maar: als groendoeners zijn we niet altijd buiten maar ook achter de schermen bezig met ons vak.

Groendoeners Jan Pouwelse