Hout of composietmateriaal?

Hout wordt al heel lang in de tuin gebruikt. Het is meestal de basis geweest voor afscheidingen en kleinere bouwwerken in de tuin zoals bergingen, veranda's en vlonders.

Maar: op een aantal hardhoutsoorten na zijn de meeste houtsoorten niet duurzaam voor langdurig gebruik in de tuin. Daarom wordt het hout geïmpregneerd. Dat betekent dat onder druk een middel in het hout wordt geperst waardoor schimmels en insecten lange tijd geen vat op het hout kunnen krijgen.

Houtcomposiet
Houtcomposiet is een kunstmatig gemaakt hout en bestaat als regel uit houtvezels en kunststof die tot planken worden gevormd. Aanvankelijk hadden de planken in de lengterichting open ruimtes. Door aanhoudende problemen, zoals het scheuren van de planken, hebben de meeste fabrikanten besloten alleen nog maar massieve planken te maken. Composiet is te bewerken als hout kleurvast en het lijkt ook op hout maar in de volle zon kan opname van warmte wel eens een probleem worden, hout blijft koel , composiet kan heel erg het worden.

Inlands-Europees hout
Tegenwoordig is Douglas hout zeer populair. Het is een duurzame naaldhoutsoort die bovengronds gebruikt zelfs goed zonder impregnering in de grond kan. Voorbehandeling is wel noodzakelijk. Douglas wordt na verloop van tijd harder en vergrijst mooi. Eikenhout is mooi vanwege zijn rustieke uitstraling, robuust, en vaak nog met hier een daar een noest in het hout. Kastanjehout, het hout van de tamme kastanje, is een duurzame houtsoort en komt uit aangeplante hakhoutbossen. Hier wordt eens in de zoveel tijd geoogst waarna de stobben weer opnieuw uitlopen. Kastanje wordt onbehandeld gebruikt en veelal als rondhout en voor speeltoestellen, en verder voor het zogenaamde schapenhekwerk. Palen hebben wel de neiging te splijten. Robinia, een zeer harde houtsoort erg duurzaam wordt vooral als rondhout toegepast.

Tropisch hardhout
Wij kijken altijd eerst of het echt nodig is om tropisch hardhout te gebruiken. Als het niet anders kan vanuit milieu oogpunt, dan is het gebruik van in ieder geval FSC hout is een voorwaarde voor ons. Voor buitengebruik minimaal klasse 2 en bij voorkeur klasse 1. Zonder regelmatige nabehandeling vergrijst ook tropisch hardhout. De mate waarin is afhankelijk van de houtsoort.

Hout kan glad worden als gevolg van algen en mossen. Het gebruik van geprofileerde planken is hiervoor geen oplossing. Het hout blijft door de groeven namelijk langer vochtig, waardoor algen en mossen zich sneller vestigen. Een glad geschaafde plank droogt veel sneller op, is beter schoon te houden en er is veel minder kans op splinters.

terug naar inspiratie