Klimop als tuinafscheiding

Bij nieuwbouw wil je, als je huis eenmaal op orde is, graag dat je tuin ook mooi is ingericht. Je wilt zo snel mogelijk ‘dicht’ zitten en dat je buren niet in je tuin kunnen kijken. Of je bent na jaren toe aan een opfrisbeurt van je tuin en op zoek naar een nieuwe haag. In beide gevallen wil je natuurlijk optimale privacy. Hoe ga je dat doen, een schutting of een haag? Een snelle en redelijk goedkope oplossing zijn schermen met Hedera, oftewel klimop. Groeit lekker snel, dus direct resultaat, vaak binnen een jaar.

Iedereen weet wel hoeveel gedoe er kan ontstaan bij erfafscheidingen en dat conflicten hierover hoog op kunnen lopen. De voorbeelden komen regelmatig voorbij op televisie. Te hoge bomen waardoor er geen zon in de tuin schijnt, overhangende takken, planten die onbedoeld een overstap maken naar de buren, hagen die maar aan een kant gesnoeid worden en bij de buren weelderig hun gang gaan. Irritaties over wie en hoe onderhoud gepleegd dient te worden.

Zo ook in Gelderland waar twee buren het niet eens konden worden over de erfafscheiding en uiteindelijk de zaak voor de rechter brachten. En die deed een verrassende uitspraak.

Wat was de situatie? Buur A plaatste een nieuwe schutting op 10 cm van de erfafscheiding. Buur B zette vervolgens op de erfafscheiding gaas met Hedera. Buur A was het hier niet mee eens. De kans bestond dat de plant zich vast zou kunnen hechten aan de schutting en er doorheen ging groeien. Zelfs op termijn de schutting zou kunnen ontwrichten. En daar was Buur A niet van gediend. De rechter gaf Buur A gelijk. De Hedera moet verwijderd worden. De rechter stelde ook dat de veel toegepaste Hedera voor erfafscheidingen gelijkgesteld wordt met een heester.

Natuurlijk is een goede buur beter dan een verre vriend en is het wel zo netjes om je haag goed te onderhouden. Maar ga je in de toekomst nadenken over een nieuwe haag, hou er dan rekening mee dat je nu een Hedera minimaal 50 cm uit de erfgrens plant. Het kan echter zijn dat de gemeente waarin je woont hier andere regels op nahoudt; het is goed om dat na te gaan om zo problemen te vermijden.

Zo voorkom je dat je in een uitzending van de Rijdende Rechter komt.

Groendoeners Jan Pouwelse

Hedera Groendoeners 2