Maak je tuin winterklaar

6 november 2020

Met de temperaturen van de laatste dagen die soms bijna de 20 graden aantikken, is het haast niet voor te stellen dat de winter er aankomt. De natuur is zich al wel aan het voorbereiden. Bomen worden kaal en het blad dat er nog aan zit, heeft de meest prachtige kleuren. Van geel en oranje tot diep rood.

Als je in deze tijd een paar uurtjes aan je tuin besteedt, heb je straks in het voorjaar een mooie start van het tuinseizoen. In de herfst kun je dode takken en bladeren opruimen, je borders netjes maken, dakgoten schoonmaken en je gazon nog eens voor de laatste keer maaien als het droog is. Deze tijd gebruik je om je tuin voor te bereiden op de winter. Het is echt niet nodig om elk afgevallen blad of tak op te ruimen. Zoek een mooie balans zodat ook insecten en dieren genoeg schuilplaatsen hebben en een kans krijgen om de winter goed door te komen.

Oude tuinregels

De vaste stelregel was vroeger altijd:

 • Alle vaste planten afknippen.
 • Gazonranden strak afsteken, zodat het er netjes bij ligt.
 • Borders spitten.
 • Alles bestrooien met turfmolm.
 • Gras bladvrij maken.

Belangrijk was dat je dit voor de Kerst allemaal had gedaan. Maar wat is hiervan nu het nut?

Mijn tuinadvies

Mijn advies is om hier en daar wat op te ruimen. Die in elkaar gezakte hosta is niet echt heel fraai. Maar laat zoveel mogelijk staan. Uitgebloeide planten met een petje van rijp of sneeuw in de winter zien er aantrekkelijker uit dan een afgeknipte plant.

Het voordeel van het loslaten van de vaste stelregels zijn:

 • Vogels vinden je tuin heel aantrekkelijk. Ze komen af op de zaden.
 • Door niet te spitten blijft het bodemleven intact.
 • Plantenwortels worden niet beschadigd.
 • De structuur en kwaliteit van de grond verbetert op een natuurlijke manier.

10 tips om je tuin winterklaar te maken

 1. Maak je gazon bladvrij en bemest eventueel met een najaarsgazonmest. Deze mest versterkt het gras en beperkt mosgroei. En als je je gras bladvrij maakt, voorkom je dat schimmels hun kans schoon zien. Schimmels tasten de wortels aan en voorkomen dat het gras straks goed groeit.
 2. Veeg verharding zoals terrassen en paden en maak ze bladvrij. Bestrijd zo nodig tegen algen en mos om valpartijen te voorkomen.
 3. Het is nu tijd om na te denken over de vroegste bloeiers in het voorjaar: de bloembollen. Er is genoeg te kiezen. Stop ze nu in de grond, zo heb je straks in het voorjaar de prachtigste kleuren in je tuin.
 4. Maai je gras bij droog weer nog een laatste keer op een hogere stand. Zo komt het goed de winter door.
 5. Je kunt je planten nu delen. Zo heb je er in het voorjaar meer of om te voorkomen dat planten je borders overwoekeren. Haal de plant uit de grond. Pak een scherpe spade en deel de plant in meerdere delen. Plant ze terug of geef ze weg.
 6. Het is ook de tijd om nieuwe planten een mooie plek in je tuin te geven. De grond is nog warm, zo slaan ze goed aan.
 7. Maak al je tuingereedschap schoon. Voordat je je grasmaaier opruimt, kijk deze eens na zodat je hem in het voorjaar weer schoon tevoorschijn kunt halen. Metalen bladen olie je in om roest te voorkomen. Houten stelen kun je insmeren met lijnzaadolie.
 8. Als je alles met een laag compost bedekt, nadat je je vaste planten waar echt nodig hebt afgeknipt, geef je de wormen in de tuin de kans om het lekker in de grond te werken. Handige helpers. Je hoeft niet te spitten, zij doen het werk. Zo krijg je een goede grond voor het komende seizoen.
 9. Kijk welke potten vorstvrij opgeborgen moeten worden. Het is zonde als je mooie blikvangers kapot vriezen.
 10. Haal de voederplanken voor de vogels tevoorschijn en zet ze neer of hang ze op. Tel eens hoeveel verschillende soorten je ziet?

Zo maak je je tuin winterklaar. Het is leuk om naar buiten te kijken tijdens een koude winterdag. En het geeft je een voorsprong op de lente wanneer alles weer groen wordt en groeit.

Veel succes en als je vragen hebt, bel gerust.

Groendoeners Jan Pouwelse