Onderhoudsvrije tuin

Onderhoudsvrije tuin

Regelmatig krijgen we de vraag: “we zijn op zoek naar iemand die een ontwerp kan maken voor onze tuin en eventueel de aanleg kan verzorgen”.

Mooie vraag! Daar houden we van. Onze kans om te laten zien wat we kunnen en waar we ons dagelijks mee bezighouden.

Deze groendoener stelt voor om een afspraak te maken om nader kennis te maken. Zo leren wij de mensen kennen, welke smaak ze hebben en kunnen we tuinwensen inventariseren om tot een mooi ontwerp te komen.

Eenmaal rond de tafel: “We wonen hier nog niet zo lang. We hebben geen groene vingers en willen een onderhoudsvrije tuin. Wat is uw advies”?

Deze groendoener is rap van de tong: “Uw huis verkopen en naar een appartement”, is dan het antwoord. De mensen kunnen er om lachen.

Uiteraard nemen we elke vraag serieus en we vragen door. De gedachte is vaak dat tegels de oplossing zijn voor weinig onderhoud. Op zich is dat natuurlijk zo. Bezem erover heen en klaar. Maar verharding levert ook problemen op. Denk aan wateroverlast of verzakkingen. In eerdere blogs op deze website stipten we het al aan. We leggen de voordelen van groen in de tuin ten opzichte van verharding uit. We zijn uiteindelijk toch groendoeners, anders waren we wel stratenmakers, nietwaar?

Het verzoek volgt om een ontwerp te maken. Vol enthousiasme gaan we aan de slag en maken een tekening waarin een acceptabele hoeveelheid verdedigbaar groen is opgenomen.

En dan is het afwachten. Soms komt het antwoord: “we vinden het te veel groen”. Jammer, maar dit is duidelijk een klant voor een stratenmaker.

Meestal wordt het ontwerp aangenomen omdat mensen ons advies begrijpen. En dan gaat het snel. “Kunt u een offerte maken? En wanneer denkt u dat we eventueel aan de beurt zijn?”.

Het is mooi om te zien dat we mensen, die zeggen geen groene vingers te hebben, toch weten te overtuigen van een mooie, onderhoudsvriendelijke tuin. Het is vaak niet het werk waar mensen tegenop zien. Maar de kennis die ontbreekt.

En die kennis delen we graag. Met een paar tips zien mensen al snel hoe ze zelf hun tuin met zo min mogelijk inspanning kunnen bijhouden. En als het ze echt aan tijd of inzicht ontbreekt, geen probleem. Deze groendoener komt graag langs om het onderhoud uit te voeren.

Groendoeners Jan Pouwelse