Tuinbestrating of groen?

Deze groendoener kwam in een huis aan huisblad een bijlage tegen over nieuwbouw. In de bijlage stonden vier redenen om te kiezen voor tuinbestrating.

Nu ben ik helemaal niet tegen tuinbestrating maar deze advertentie toonde tuinen waar praktisch alleen maar verharding te zien was. Ik zie zelf graag wat meer groen.

Vanuit het oogpunt van onderhoud is de keuze voor grotendeels tegels in de tuin goed te begrijpen. Bezem of water erover en klaar.

Maar vanuit klimaatoogpunt pleit ik voor meer groen. Planten zuiveren de lucht. Bijvoorbeeld bijen die heel belangrijk zijn, hebben bloemen nodig. Veel bestrating zorgt voor een slechte afvoer van regenwater en voor opwarming van de temperatuur van de omgeving.

Over regen gesproken; als je je hele tuin vol legt met tegels bestaat de kans op wateroverlast. Omdat het water naar het laagste punt stroomt, wordt het daar het natst en vormen zich plassen. Of erger: ik zie vaak dat dat laagste punt bij het huis ligt en kom gevallen tegen waar het zelfs naar binnen stroomt.

Ik denk persoonlijk dat bestrating in de tuin of het gebruik van split of grind vooral functioneel moet zijn: om op te zitten of om over te lopen. Denk ook na over de keuze. Grind als tuinpad naar je voordeur kan prachtig zijn, maar loopt het ook nog lekker als je bijvoorbeeld hoge hakken aanhebt? Of als je je kinderwagen naar de voordeur moet slepen?

Vanuit het oogpunt van kosten ben je met planten en struiken minder geld kwijt dan met bestrating. Ik zie een tuin als investering voor een langere tijd. Wanneer je je tuin vol legt met verharding en met name als je een modieuze keuze maakt, ben je het misschien over een paar jaar beu. En dan moet je weer opnieuw beginnen. Dat is toch jammer van het geld en de moeite.

Als je voorkeur dan toch naar bestrating uit gaat, denk dan goed na over onderhoud. Ook tussen stenen en split of grind groeit onkruid. Dus leg het op de juiste manier aan zodat je eventuele verzakkingen door bijvoorbeeld mieren geen kans geeft.

Als tuinontwerper kijk ik altijd goed of de bestrating of verharding past bij de uitstraling van de woning. Passen de kleuren van de stenen van het huis bij de tegels of stenen voor de bestrating? Past een moderne tegel bij een historisch huis? Of andersom: past een oud model steen bij een modern huis? Het moet in mijn beeld een eenheid vormen.

En als we het over kleuren hebben: er zijn zoveel mogelijkheden, maar tegenwoordig zie ik overal donkergrijze of zwarte tegels. Terwijl er zoveel andere kleuren zijn die prachtig passen.

Hou er ook rekening mee dat hoe meer tegels je hebt, hoe warmer het wordt in je tuin. Juist met grijze of zwarte tegels! Ik hoor regelmatig mensen die spijt hebben van de grote oppervlakten verharding in hun tuin. Je huis en betegelde tuin koelen nauwelijks af tijdens de warme zomers van tegenwoordig. En als je op blote voeten buiten loopt……voelt het als brandend zand!

Ik ben zelf voorstander van een tuin die mooi in balans is. Waar groen en bestrating elkaar op een goede manier aanvullen. Ik vind het saai om 12 maanden per jaar naar dezelfde tuin te moeten kijken die alleen van kleur verandert als het regent. En wat is er nu mooier dan groen en kleur? Het is prachtig om de vogels en de vlinders te zien die van bloem tot bloem vliegen in je border, terwijl je op je verharde terras zit. Zo heb je in elk jaargetijde plezier van je tuin.

 

Groendoeners Jan Pouwelse