Vakkennis en groen onderhoud

Er moet mij iets van het hart….

Het ligt misschien wel aan de leeftijd, steeds vaker verbaas ik mij over het gebrek aan vakkennis.

Gelukkig valt het ook steeds meer mensen op hoe er met onze directe leefomgeving om wordt gegaan om deze te ‘onderhouden’.

Hagen snoeien

Bermen die vol staan met bloemen en gonzen van de insecten worden gemaaid. Hagen worden met grof materiaal zwaar ingekort en er wordt beweerd dat er eerst is gecontroleerd op de aanwezigheid van vogelnesten. Heeft u het wel eens geprobeerd? Ik wel. Je moet stap voor stap aan beide zijden van de haag zoeken of er nesten in zitten. En geloof mij, dit kost meer tijd dan het feitelijke snoeien van de haag.

Bomen snoeien

Bij de afslag bij Middelburg naar Veerse Poort/ Ramsburg, vanaf de N57, zijn dit voorjaar wilgen gesnoeid. Zeg maar vernield. Je geeft iemand zonder enige kennis van zaken een kettingzaag in handen en die zorgt dan voor zo groot mogelijke snoeiwonden aan de betreffende bomen. Er zijn bomen bij waar aan de voet van de stam de helft van het onderliggend hout zichtbaar is.

Bij mensen spreken we dan van acuut levensgevaar en hopen we dat die persoon het overleeft. Een schadeclaim richting aannemer is hier meer op zijn plaats dan het betalen van een factuur voor geleverd werk. Maar ook hier vraag je je dan af: wie houdt er toezicht en met welke kennis van zaken? Als je dan toch voor zeker 10.000 euro schade aan wilt richten, zaag ze dan bij de grond af en laat ze opgroeien als groeihout. Dit gaat sneller en is dus goedkoper. En je kan nog met een verantwoord en onderbouwd verhaal komen richting mensen die wel verstand van zaken hebben.

Kennis van zaken

Als je niet weet hoe een plant reageert op een zware ingreep zoals snoeien, kun je het beter laten.

In sommige gevallen vraag je je wel af of er nog wel wordt nagedacht bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Ik kijk zelf waar er nog een tegel uit kan. Anderen kijken of er nog één bij kan. Mensen kijken dan raar op dat regenwater voor overlast zorgt. Dat de tuin ook ’s avonds zo warm blijft. En dat je op de zwarte tegels niet met blote voeten kunt lopen. Laatst sprak ik iemand die blij is met een insectenhotel maar klaagt over al die beestjes in de tuin.

Hartzeer

Ik begon dit blog met mijn leeftijd. Met bijna 50 jaar hovenierservaring heb ik heel wat kennis opgedaan en leer ik nog dagelijks bij. Maar soms gaan dingen mij echt aan het hart en vraag ik mij af of bewust omgaan met groen, milieu en de natuur wel echt op nummer 1 staan.

Bij mij in ieder geval wel. Daar hou ik dan maar aan vast.

Jan Pouwelse Groendoeners