Maak een voedselbos

Onze Groendoeners zijn de laatste weken druk bezig geweest om op vier scholen een voedselbosje aan te leggen.
We kregen de opdracht van het IVN – Instituut voor Natuureducatie.

Het principe van een voedselbos is dat er meerdere lagen zijn die eetbare producten opleveren.

  • Het schoolplein is een unieke plek om een voedselbos te beginnen.
  • 30 m2 is al genoeg om mee aan de slag te gaan.
  • Er is plaats voor bomen, struiken en laag groeiende planten.

Voedselbos Groendoeners Pouwelse

Zo heb je de boomlaag met bijvoorbeeld appel, peer of amandel.

Daaronder de struiklaag met veel beshoudende struiken zoals zwarte, rode en witte bes, bramen, frambozen en hazelnoten.

De kruidenlaag met kruiden zoals citroenmelisse, salie, rozemarijn, maar ook bijvoorbeeld rabarber.

Tot slot de bodem bedekkende laag met aardbeien, daslook of maarts viooltje waarvan de bloemen eetbaar zijn.

  • Samen buiten bezig met ouders, leerkrachten en kinderen.
  • Leer al jong spelenderwijs waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en proeft.
  • Weet wat je eet: leer wat gezond is en waarom het goed voor je is.

Afhankelijk van de ruimte die je hebt zijn er meerdere lagen mogelijk.
Na verloop van jaren wordt de opbrengst steeds groter.
En dat is leuk. Zo kan iedereen genieten van pure bloemen, vruchten en bessen.

De belangstelling voor de aanleg van voedselbosjes groeit enorm.
Zelfs zo dat de vraag naar halfstam fruitbomen zo groot is dat al aan het begin van het plantseizoen ze bijna niet meer te krijgen zijn.

  • Een jaarlange groene oase waar ook vogels en andere dieren een plek vinden.
  • Geen wateroverlast want groen houdt beter water vast dan tegels.
  • Meer planten, bomen en struiken zorgen voor een betere luchtkwaliteit.

Wist je dat je zelf ook aan de slag kunt gaan met planten in je eigen tuin waarvan je de opbrengst kunt eten?
Wat dacht je van honingbes, kiwi, kiwibessen, szechuanpeper, gojibessen, kaki, sharonfruit of vijgen?
Heb je al eens kweepeergelei geproefd of zelf gemaakt?

Zo maar een paar voorbeelden. Alles is heerlijk om zo te eten of te verwerken in een gerecht.
En een voedselbos is voordeliger dan een moestuin die je elk jaar moet inzaaien of inplanten.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op.
 

Groendoeners Jan Pouwelse