Waarom is het belangrijk dat je planten (her)kent?

Eén van de belangrijkste vakken die je als student aan een hoveniersopleiding leert, is de kennis van planten. De eerste zweetdruppels beginnen vast al als de Latijnse namen voor je neus verschijnen. En ik snap het. Het is ook best ingewikkeld als je net aan je opleiding begint. Want waarom niet gewoon een Nederlandse naam? In plaats van die onherkenbare namen in een andere taal?

Hoveniers praten dezelfde taal

Waarom? Ten eerste omdat iedereen over de hele wereld die met planten, bomen of struiken te maken heeft dezelfde taal spreekt. Dat is uniek. Iemand in Frankrijk of Amerika die professioneel of hobbymatig bezig is met planten, snapt precies waar je het over hebt als je de Latijnse plantnamen gebruikt.

Ten tweede; het is moeilijk om planten te selecteren als je niet weet wat ze precies zijn en wat ze in een tuin of landschap zullen doen. Het klassieke voorbeeld is natuurlijk een grote boom of struik die op een krappe plek staat. Of ze groeien niet goed en gaan dood. Of ze worden te groot en geven teveel schaduw waardoor er verder niets meer onder groeit. Meestal hoeven we niet te ver te zoeken om situaties te vinden waarin een huiseigenaar of tuinarchitect duidelijk geen idee had met welke plant hij of zij van doen heeft.

Planten + kennis = hovenier

Ik vind persoonlijk dat plantenkennis het belangrijkste vak is binnen de opleiding tot hovenier. Ik weet dat het lastig is, al die wetenschappelijke namen voor planten. En het zijn er ook nog zo ontzettend veel die je moet kennen.

Als je dan de pech hebt stage te lopen bij Jan Pouwelse Groendoeners ben je helemaal de klos. Ik ben namelijk een beetje gek van planten. Ik wil alles weten en ik vraag je ook planten te herkennen die niet op de examenlijst van school staan. Dat is dubbel pech want, vanuit mijn educatieve kant steek ik (landelijk) heel wat uurtjes in het goed en gedegen opleiden van hoveniers. Van jureren van eindexamenopdrachten tot educatieve onderdelen van opleidingen en branche-activiteiten.

Ik vind het heel belangrijk dat je een plant kunt herkennen aan zowel de zomer- als de winterkenmerken. Dus met of zonder blad. Als je een goede kennis hebt van planten dan weet je:

  • hoe groeit die struik, boom en in welke vorm; smal, breed;
  • hoe groot wordt ‘ie;
  • waar groeit ‘ie; zon, schaduw, op zand, klei, grondsoort;
  • kan ‘ie tegen zeewind; hier aan de kust goed om te weten;
  • hoe bloeit ‘ie; kleur, vorm, tijdstip;
  • komen er vruchten aan; eetbaar, sier, giftig;
  • hoe moet ‘ie onderhouden, gesnoeid worden.

Het al dan niet giftig zijn van planten is ook heel belangrijk om te weten. Zeker in bepaalde situaties zoals ik laatst weer meemaakte.

Kindvriendelijk planten

Bij een basisschool zag ik een gevel waar een groene wand was aangebracht. Als ik dat zie, word ik blij. Dus ik kijk er nog eens goed naar. Toen zag ik dat er zeker 20% zeer giftige planten tussen zaten. Dan vraag ik mij wel af of degene die dit heeft aangeplant verstand van zaken heeft. De voor alle kinderen goed bereikbare planten bevatten een zeer giftige stof die tot flinke blaren in de mond kunnen leiden en zelfs hartfalen. Dat moet je toch niet willen?!

Het is niet de eerste keer en het zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik dergelijke zaken tegenkom.

Vorig jaar zag ik bij een kinderdagverblijf Jacobskruiskruid in het gazon en stinkend nieskruid in het speelbosje. Niet bepaald kindvriendelijk zou ik zeggen.

Een dakvormige plataan kan mooi voor schaduw zorgen boven je terras of zandbak maar het is niet de juiste keus als je snel klachten hebt zoals hooikoorts. Dan is de pret van de schaduw snel voorbij.

Een ander voorbeeld is klimop. Het wordt vaak toegepast in tuinen maar het kan tot ernstige huidklachten leiden die alleen met hormoonzalf te behandelen zijn.

Plantenkennis is dus DE basis voor elke hovenier. Het helpt je om de juiste keuzen te maken in het aanplanten van tuinen, plantsoenen, openbare ruimten of bedrijventerreinen.

Plantentest

Een klein testje:

Welk plantje met deze naam in het Latijn is nu al volop te zien?

Bellis perennis

Laat het mij weten, mail mij via jan@groendoeners.nl, ik ben benieuwd.

Hartelijke groet,

Jan Pouwelse Groendoeners