Wat woekert daar?

Error message

Deprecated function: Return type of Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet::jsonSerialize() should either be compatible with JsonSerializable::jsonSerialize(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include() (line 10 of modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php).
include('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 576)
Composer\Autoload\{closure}('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 427)
Composer\Autoload\ClassLoader->loadClass('Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet') (Line: 352)
google_analytics_page_attachments(Array) (Line: 315)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}(Object, 'google_analytics') (Line: 405)
Drupal\Core\Extension\ModuleHandler->invokeAllWith('page_attachments', Object) (Line: 316)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->invokePageAttachmentHooks(Array) (Line: 289)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 580)
Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext(Object, Object) (Line: 290)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->prepare(Array, Object, Object) (Line: 132)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse(Array, Object, Object) (Line: 90)
Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray(Object, 'kernel.view', Object)
call_user_func(Array, Object, 'kernel.view', Object) (Line: 142)
Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch(Object, 'kernel.view') (Line: 174)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw(Object, 1) (Line: 81)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 58)
Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle(Object, 1, 1) (Line: 191)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->fetch(Object, 1, 1) (Line: 128)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->lookup(Object, 1, 1) (Line: 82)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->handle(Object, 1, 1) (Line: 50)
Drupal\ban\BanMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 51)
Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 23)
Stack\StackedHttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 718)
Drupal\Core\DrupalKernel->handle(Object) (Line: 19)

Invasieve soorten, zo heten woekerplanten in onze Groendoeners wereld. Planten die wij, als hoveniers, liever niet in tuinen zien en die je zelf ook maar beter niet plant. Op foto’s zijn ze prachtig. Maar als je een seizoen verder bent, breiden ze zich uit en overschaduwen andere planten in je tuin. Voor je het weet zijn ze niet meer in toom te houden en woekeren ze door je hele tuin. Deze planten hebben geen natuurlijke vijanden en blijven ongehinderd doorgroeien.

Een oude bekende van vroeger is de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina). In de jaren twintig van de vorige eeuw naar Nederland gehaald en veel toegepast in de aanleg van bossen. De struik zou de grond verbeteren en omdat de vogelkers voor schaduw op de grond zorgde, groeiden dennenbomen de hoogte in. Pogingen om de struik in toom te houden, lukken alleen als voorkomen wordt dat hij zich uit kan zaaien. Dus zeker geen aanrader om aan te planten. De vogelkers heeft niet voor niets een nieuwe Nederlandse naam: bospest.

De lijst met woekeraars wordt regelmatig aangevuld. Nog een voorbeeld: berenklauw (Heracleum mantegazzianum). 45 jaar geleden niet aan te slepen maar kom er nu maar eens vanaf. Het is een 90-150 cm hoge (met uitschieters tot twee meter) vaste plant, die veel langs dijken en wegen en in hooilanden voorkomt. De berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen in schermen. Prachtig om te zien maar kijk uit. Als je in aanraking komt met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken of zelfs blaren die lijken op brandwonden. Geen lieverdje dus om met je blote handen aan te pakken.

Bij de waterplanten zijn er ook nog een paar beduchte soorten. Watersla (Pistia stratiotes) of mosselplant, een mooie drijfplant. De haren op de bladeren zijn waterafstotend en tussen de haren wordt veel lucht vastgehouden, waardoor de plant goed blijft drijven. Hierdoor kunnen zelfs zwaardere watervogels over een ‘tapijt’ van watersla lopen. Maar hij groeit snel en kan daardoor grote wateroppervlakten bedekken. Hij is niet winterhard en is een ware plaag in bijvoorbeeld het Westland, tussen de kassen. Daar vriest het niet en hebben ze ruim spel. Je ziet ze ook steeds meer in watergangen. Als het eens een keer goed zou vriezen, ruimt het flink op.

Nog zo een, de kleine vlotvaren (Salvinia natans). Het is een kleine, drijvende waterplant die vooral in ondiep, warm water te vinden is en grote matten kan vormen. Daardoor wordt het onder water aardedonker en heeft het waterleven bijna geen kans.

Grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides). De schrik van het Waterschap. Net als de watersla een uitheemse soort die bedoeld was voor aquariums en vijvers, maar al snel terecht kwam in sloten en vijvers. Hij groeit zo hard dat in korte tijd het wateroppervlak helemaal bedekt is met een dik pak groene bladeren. Hij komt op veel plaatsen voor en gedijt prima dankzij de zachte winters. De verkoop ervan is officieel verboden.

Laatst liet een klant een foto zien van een forse plant met zwart rode bessen in dikke trossen. Of ik wist wat het was? Jazeker: karmozijnbes (Phytolacca americana). De klant vond hem zo geweldig mooi. Het is een tuinplant die wel twee meter hoog kan worden. De bessen van de plant worden graag gegeten door vogels waarna ze vanuit de vogelpoep vrij gemakkelijk kiemen. Ook deze plant overwoekert alle andere planten in zijn omgeving en is bijna niet meer weg te krijgen. Hij staat op de lijst van invasieve soorten en mag niet meer gekweekt worden en moet bestreden worden om uitbreiding te voorkomen.

Een interessant weetje: de bessen van de karmozijnbes geven een prachtige kleurstof af die werd gebruikt om een goedkoop slobberwijntje een dieprode kleur te geven.

Wil je graag genieten van een rustig moment in je tuin zonder woekerplanten, mèt een goed glas rode wijn, dan weet je nu welke planten je beter niet kunt neerzetten in je border.

Groendoeners Jan Pouwelse