Colakruid? Bestaat dat echt?

5 november 2020

Jan Pouwelse Groendoeners zorgde er samen met de directeur van basisschool De Stroming voor de aanplant van een voedselbos.
Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden, neem dan contact met ons op.

 

COLAKRUID? MAAKT DE JUF EEN GEINTJE OF BESTAAT DAT ECHT?

Wacht even, houdt de juf ze nou voor de gek? Bestaat dat echt: colakruid? Ja dus. En dat is niet de enige verrassing voor de kinderen van groep 6 van basisschool De Stroming in Middelburg.

De Stroming is de vierde van acht scholen in Zeeland die een voedselbos krijgen. 

Voedselbos Jan Pouwelse Groendoeners

Tijdens het planten van een voedselbosje op hun schoolplein ontdekken ze ook dat er bloemen zijn die je kunt eten. En dat is nou precies de bedoeling van dat bosje en het lesprogramma dat erbij hoort. ,,We hebben verderop in de wijk al een schooltuin voor groep 7 en 8, maar we willen ook dat de jongere kinderen meer leren over de natuur. En dan vooral door dingen te doen", zegt directeur Lyanne Telussa van De Stroming.

ACHT VOEDSELBOSJES IN ZEELAND

De Stroming is de vierde van acht scholen in Zeeland die een voedselbos krijgen. Daarvoor is op het schoolplein dertig vierkante meter aan stoeptegels weggehaald. In Grijpskerke, Rilland en Vlissingen zijn ook al voedselbosjes bij scholen. Tegelijk met De Stroming is gisteren een bosje geplant in Goes. Tholen, Zierikzee en - als laatste op 17 november - Terneuzen volgen nog.

KRUIDENBOTER MAKEN

Maar wat is een voedselbos eigenlijk? Dat legt Janneke Donkers van de organisatie voor natuureducatie IVN uit. ,,Het woord bestaat uit voedsel en uit bos. We hebben besproken waar voedsel vandaan komt en wat er in een bos groeit. Daarna zijn we het bosje gaan aanplanten”, vertelt ze na afloop. Ze heeft beloofd dat ze in het voorjaar terugkomt naar De Stroming. ,,Dan kunnen we samen dingen oogsten, zoals daslook. En er samen kruidenboter van maken.”

Dagelijks kunnen zien hoe planten, bomen, fruit en kruiden groeien en er ook van proeven, dat is het idee, zegt Lyanne Telussa. ,,Kinderen kunnen zo mee leven met het ritme van de natuur.”

 

(Bron: PZC 05-11-2020, foto © Dirk Jan Gjeltema)