Groendoeners en opleiden

Ik vind dat je als bedrijf een belangrijke taak hebt om vakmensen op te leiden. Al 40 jaar houd ik mij actief bezig met het opleiden en begeleiden van leerlingen en zij-instromers om de continuïteit te waarborgen. Ik vind het heel belangrijk en leuk om een actieve rol in het opleiden te hebben.

Bij Groendoeners bieden we Beroeps Praktijk Vorming (BPV) plaatsen aan en we spelen ook een actieve rol binnen het onderwijs.

Wij leiden onze medewerkers zoveel mogelijk zelf op en houden ons actief bezig met het groenonderwijs. Niet alleen het begeleiden van studenten, maar ook het geven van gastlessen, afnemen van praktijkexamens, de proeve van bekwaamheid, jureren bij beroepenwedstrijden en bestuurlijk meedenken om vakkennis binnen de opleiding veilig te stellen. 

Beroepenwedstrijd tuinaanleg

Van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 maart 2022 heb ik weer mogen jureren voor de beroepenwedstrijd tuinaanleg tijdens de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg. Deze vakbeurs is al ruim 20 jaar een begrip in de groene branche. Gemiddeld wordt de beurs elk jaar bezocht door zo’n 15.000 bezoekers, met name hoveniers, beslissers binnen de gemeentelijke groenvoorziening, tuin- en landschapsarchitecten en groot groenvoorzieners.

Na de voorronde in november 2021 waar in Schaarsbergen acht teams van diverse scholen uit Nederland hebben gestreden voor een finaleplaats, mochten vier teams van scholen uit Houten, Nijmegen, Velp en Doetinchem de strijd aangaan.

Alleen al het feit dat je bij de vier beste teams van Nederland hoort, is al een enorme prestatie. Maar er kan maar één de winnaar zijn natuurlijk. Het beste team wint de hoofdprijs. Die prijs houdt in dat je Nederland mag vertegenwoordigen op de World Skills wedstrijden die dit jaar gehouden worden in Shanghai.

Verloop beroepenwedstrijd

Zo’n wedstrijd verloopt heel gestructureerd en je moet aan allerlei zaken voldoen.

Maandagmorgen ontvang je als team de opdracht. In dit geval de aanleg van een showtuin van circa 20 m2 op de vakbeurs in Hardenberg. De aanleg moet af zijn binnen 20 uur, een hele prestatie. En je moet het ontwerp netjes en goed afleveren.

Maandagmiddag start je met het inrichten van je wedstrijdruimte en spreek je met je coach de laatste details door.

Op dinsdagmorgen controleer je je materialen. Klopt het allemaal wat er op je materiaallijst staat? Is alles aanwezig; zoveel palen, balken, vlonderplanken, tegels, tot en met de schroeven aan toe?

Je maakt kennis met de vier juryleden. Je kunt de laatste vragen stellen en om 13.00 uur op dinsdag start je je eerste werkdag. Je bent bezig op een vakbeurs voor hoveniers, dus iedereen die bij je komt kijken weet het in principe beter. Het is dan de kunst je hiervan af te sluiten en geconcentreerd bezig te blijven. Om acht uur ‘s avonds mag je eindelijk stoppen, de eerste dag zit erop.

Woensdagochtend om 11.00 uur mag je weer verder en die avond om 20.00 uur moeten er een paar onderdelen van de tuin zijn afgerond. De jury gaat deze dan gaan beoordelen.

Donderdag is de laatste wedstrijddag van 11.00 tot 16.00 uur, dan moet je echt klaar zijn.

Maar die jury, waar letten zij dan elke dag op?

Jureren tijdens de beroepenwedstrijd

De jury verricht een dagelijkse controle van je zogenaamde LRMA, Last Minute Risico Analyse. Ze kijken je ID-bewijs na of je bent wie er op het wedstrijdformulier als deelnemer staat. Je machines worden gecontroleerd of ze recent op veiligheid zijn gekeurd. Je moet een werkplanning inleveren en het resultaat van enkele opdrachten. Werk je veilig, voor jezelf, je collega en je omgeving? Zijn jullie samen een team, ken je en erken je elkaars kwaliteiten? Kun je communiceren, onderling maar ook met omstanders? Werk je nauwkeurig?

Als je dan na 19 uur hard werken je tuin oplevert, gaat de jury heel nauwkeurig controleren. Alles wordt op de millimeter nagemeten. Laser en waterpas worden gebruikt om na te gaan of alles wel exact de juiste hoogte heeft ten opzichte van het nulpunt. Geeft de bel in het waterpas aan dat het allemaal precies recht is?

Dit alles is meetbaar, de overige punten zijn zogenaamde ‘judgement’ onderdelen.

Hoe ziet het resultaat er in de ogen van de juryleden uit? Dit is eigenlijk een subjectieve beoordeling maar wel zodanig dat er tussen de punten die de juryleden per onderdeel geven niet meer dan één punt verschil mag zitten.

Bij de jury kan dit tot pittige discussies leiden: waarom geef ik één punt en vind jij het zelf vier punten waard? De jury zal tot elkaar moeten komen om de punten in het systeem in te kunnen voeren. Eenentwintig A-viertjes verder, met talloze vragen die beantwoord moeten worden en in het systeem ingevoerd, volgt dan eindelijk de uitslag. En omdat het rekensysteem alle vragen verwerkt en niet alles even zwaar wordt gewogen, blijft het ook voor de jury spannend wat de uitslag wordt.

Maar dan is ‘ie er. Er is een winnaar! Dit jaar mag het team uit Houten met de eer strijken.

Nog drie uur in de auto terug naar Vlissingen en net voor middernacht plof ik thuis op de bank, bekaf van drie dagen alleen maar rondlopen en registreren.

Op 31 maart mag ik nog een keer jureren bij de VMBO wedstrijden in de Jaarbeurs Utrecht, een heel ander type leerlingen maar toch ook weer een uitdaging.

Dit geeft voldoening en werpt ook zijn vruchten af. Je inzet voor het beroepsonderwijs wordt gewaardeerd en je merkt het aan de instroom van stagiaires.

Jan Pouwelse Groendoeners