Halfverharding in de tuin

Er zijn mensen die kennelijk gewoon een zo´n makkelijk mogelijke tuin willen met weinig onderhoud. Of wellicht zijn er mensen met weinig fantasie. Ik vind het mooi als er wat te zien is in de tuin en dat er, het liefst in elk seizoen, iets groeit en bloeit.

Tegenwoordig zie je vaak dat in tuinen een flinke laag halfverharding wordt gebruikt. Bij voorkeur een donkergrijze natuursplit op antiworteldoek. Alles in de veronderstelling van het onderhoud af te zijn. Vaak is de voortuin voorzien van een ‘plantenbakje’ van betonnen stapelblokken. Deze groendoener krijgt dan sterk de behoefte er stiekem een bordje te plaatsen met de tekst: ‘hier rust…..’.

Wat is halfverharding?

Halfverharding is de tegenhanger van een gesloten verharding. In het verleden werden hiervoor vaak materialen uit de buurt gebruikt. In het Zeeuwse schelpen, in riviergebieden grind en verder restproducten van de industrie. De mijnindustrie had een restproduct, rode mijnsteen, In de omgeving van Namen in België bleef van de bewerking van arduin breuksteen over, Ardennersplit of andere prachtige fantasie-namen.

Grind of split?

Grind is een door de natuur gevormde gladde natuursteen die gewonnen wordt in riviergebieden. De steensoort bepaalt de kleur. Het aantal kleurkeuzen is minder uitgebreid dan bij split. Natuursplit is gebroken natuursteen. Vaak een restproduct dat vrijkomt bij de verwerking van natuursteen tot bijvoorbeeld tegels, aanrechtbladen, dorpels, etc.

Als regel kun je stellen dat grind harder is dan split. Grind ligt losser omdat de stenen langs elkaar rollen. Split is hoekig en grijpt in elkaar. In een te dikke grindlaag zit je gauw vast. Kom je wel eens in de bergen dan zie je langs snelwegen zogenaamde noodvallen waar grind wordt gebruikt om je snelheid af te remmen als het verkeerd gaat.

In eerste instantie is er weinig werk aan een halfverharding. Het werk ontstaat pas na verloop van enkele jaren en kan een reden zijn om het opnieuw aan te brengen.

Antiworteldoek

Antiworteldoek is een veelgebruikte ondergrond voor halfverharding. Het product is van oorsprong, zoals de naam al doet vermoeden, een waterdoorlatend weefsel dat wortels tegenhoudt. Een boomkweker gebruikt dit om te voorkomen dat de planten die in potten op het doek staan, doorwortelen tot in de ondergrond.

Er zijn wat nadelen aan het gebruik van antiworteldoek. Met name grind blijft er los op liggen. Uitglijden is daardoor een risico. Al het vuil, zand, stof maar ook blad verzamelt zich tussen de halfverharding. Hier verteert het tot een laagje compost, een ideale voedingsbodem voor onkruid en dit wortelt wel door in de ondergrond. Normaal gesproken zal het bodemleven, met name regenwormen, bladresten in de grond trekken en verder opruimen. Maar ze kunnen niet door het antiworteldoek heen, dus ontstaat er een verarming van het bodemleven.

Vraag je je af hoe je halfverharding in je tuin op een mooie en moderne manier kunt toepassen, neem dan gerust eens contact op. Deze groendoener heeft genoeg inspiratie voor iedereen die aan de slag wil met zijn of haar tuin. Of je nu een strakke en moderne tuin wilt of een weelderige tuin met planten, bloemen en insectenleven. Elke wens kan door ons tot een mooi en groen resultaat omgetoverd worden.

Groendoeners Jan Pouwelse