Klimaatvriendelijk tuinieren? Vraag het ons!

Onze eerste opdracht voor de aanleg van een tuin in de nieuwe wijk Claverveld in Vlissingen eind 2020 was aanleiding om een aantal tuinvragen neer te leggen bij de gemeente Vlissingen.

Tuinvragen gemeente Vlissingen

We vroegen ons af waarom een nieuwe tuin aangevuld zou moeten worden met grond als al bekend is dat deze grond weer afgegraven en afgevoerd moet worden. Dat is dubbel werk en dubbele kosten. Daar zijn wij niet van.

We stelden nog een vraag. Waarom licht je de toekomstige bewoners niet beter voor over de gevolgen van een klimaat adaptieve wijk waar regenwater niet wordt afgevoerd maar moet infiltreren, terwijl je als eigenaar op een toch behoorlijk zware kleigrond zit? Dat vraagt namelijk wel enige kennis van tuinaanleg. Vooraf goed nadenken bespaart veel ellende achteraf.

Meedenken in tuinoplossingen

Er kwam al snel een reactie van de gemeente op onze vragen. Dat is fijn, want we denken graag mee in oplossingen.

We kregen het verzoek om mee te denken hoe de bewoners van Claverveld het beste geïnformeerd konden worden. Ook de projectontwikkelaar vroeg ons om op voorhand wat te schrijven om de kopers te op de hoogte te stellen.

We schreven een interessant blog over wateropslag. Want waarom zou je iets met regenwater doen in je tuin?

Waarom water opslaan?

Drinkwater wordt steeds schaarser. Als je water opslaat, heb je minder leidingwater nodig om je tuin te besproeien en draag je daardoor een steentje bij aan het milieu. Het opslaan van regenwater zorgt er ook voor dat bij hevige regenval, wat we steeds vaker tegenkomen, je huis en tuin niet onderlopen. Daarnaast is regenwater zacht en mineraalarm en daarom goed voor je planten. Maar je kunt het ook gebruiken om je auto te wassen of zelfs je toilet door te spoelen.

Wat houdt wateropslag in?

Het is een simpele methode om het water van je dak niet in het riool te laten verdwijnen maar te bewaren. Of het teveel aan water dat in je tuin valt op te vangen om wateroverlast te voorkomen. Je kunt in het ontwerp van je tuin rekening houden met drainage en opslagmogelijkheden. Dit kan makkelijk en uit het zicht onder de grond of onder je terras, paden of oprit.

Sindsdien weet men ons goed te vinden en krijgen wij als tuinexperts regelmatig vragen over drainage en grondwerk.

Workshops tuinaanleg

De verdere plannen van Claverveld kregen steeds meer vorm en de kavels kwamen in de verkoop. Afgelopen zomer startte de bouw. De gemeente besloot om informatiebijeenkomsten te organiseren. Samen met NL Greenlabel en medewerkers van de gemeente bereidden we workshops voor.

De opzet van de workshops was dat we kopers van huizen informeren hoe je de inrichting van je tuin het beste aanpakt. Je start met een wensenlijstje. Daarna maak je een moodboard om de sfeer van je tuin te bepalen. Aan de hand daarvan wordt een eerste tuinschets gemaakt. Ook de kinderen werden niet vergeten en mochten hun eigen tuin ontwerpen.

Zaterdag 13 november was het zover. In twee workshops gingen ongeveer 70 nieuwe tuineigenaren aan het werk.

Naast de tweede fase van Claverveld wordt nu ook de nieuwe wijk Souburg Noord bij dit project betrokken.

In de komende blogs neem ik jullie graag mee in dit proces.

Groendoeners Jan Pouwelse