Buxus dood en nu?

Error message

Deprecated function: Return type of Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet::jsonSerialize() should either be compatible with JsonSerializable::jsonSerialize(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include() (line 10 of modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php).
include('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 576)
Composer\Autoload\{closure}('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 427)
Composer\Autoload\ClassLoader->loadClass('Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet') (Line: 352)
google_analytics_page_attachments(Array) (Line: 315)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}(Object, 'google_analytics') (Line: 405)
Drupal\Core\Extension\ModuleHandler->invokeAllWith('page_attachments', Object) (Line: 316)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->invokePageAttachmentHooks(Array) (Line: 289)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 580)
Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext(Object, Object) (Line: 290)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->prepare(Array, Object, Object) (Line: 132)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse(Array, Object, Object) (Line: 90)
Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray(Object, 'kernel.view', Object)
call_user_func(Array, Object, 'kernel.view', Object) (Line: 142)
Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch(Object, 'kernel.view') (Line: 174)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw(Object, 1) (Line: 81)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 58)
Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle(Object, 1, 1) (Line: 191)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->fetch(Object, 1, 1) (Line: 128)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->lookup(Object, 1, 1) (Line: 82)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->handle(Object, 1, 1) (Line: 50)
Drupal\ban\BanMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 51)
Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 23)
Stack\StackedHttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 718)
Drupal\Core\DrupalKernel->handle(Object) (Line: 19)

Prachtige strakke hagen, mooie bollen of andere vormen. De trots van de tuin. Wie echt hart heeft voor zijn of haar tuin en daarin al jaren met liefde buxus koestert, heeft al vaak met de handen in het haar gezeten. Het leidde zelfs tot grote teleurstelling of redelijke paniek. We worden, als het om de buxus gaat, echt geplaagd.

Eerst een flinke tegenvaller want de schimmel Cylindrocladium deed zijn intrede. Zwarte vlekken op het blad, gevolgd door het massaal uitvallen van de aangetaste bladeren, en zwarte strepen op de takken. Daarna de buxusmot. Een flinke wit bruine mot die er best mooi uitziet en dan onze buxus
verder te gronde richt. Soms heeft de rups van deze mot in één dag het voor elkaar gekregen om bijna alle blaadjes op te eten en een kale bol achter te laten. Je ziet in tuinen trieste hagen staan omdat er toch nog geprobeerd wordt er leven in te blazen. Of ze zijn rigoureus uit de tuin getrokken en liggen op de vuilstort.

En ja, wat dan?

Als vervanger wordt vaak de Japanse hulst (Ilex crenata) geadviseerd. Een compacte plant met kleine blaadjes. In de praktijk blijkt dit toch niet de oplossing te zijn. Japanse hulst is een kritische plant als het gaat om de standplaats en groeiomstandigheden. Al een jaar of acht geleden hebben wij deze soort uitgeprobeerd met alleen maar tegenvallende resultaten. Deze plant wil hier op de Zeeuwse klei, dicht aan de kust, gewoon niet groeien. De plant vraagt een zanderige, humusrijke grond die niet te nat mag zijn met een zuurgraad van ongeveer pH vijf tot zes. Onze Zeeuwse grond is kalkrijk met een hoge pH-waarde van zeven of iets daarboven. Dus echt ongeschikt om deze plant goed te laten groeien. Zelfs royale hoeveelheden tuinturf zullen maar tijdelijk enige verbetering geven, want de klei blijft te nat.

Wat dan?

De struikkamperfoelie, Lonicera nitida, waarvan de variëteit ‘Elegant’ vaak wordt aangeboden, kan een oplossing zijn. Het blad lijkt sterk op buxus. En je kunt er prima hagen en bollen mee vormen. Maar de groei is enorm. Vijf of zes keer per seizoen knippen is eerder regel dan uitzondering. Tja, je wilt toch ook graag een beetje genieten van je tuin? Dan is dit best wel veel werk. Buxuskwekers bieden nieuwere soorten aan. Mocht je willen weten welke dit zijn, neem gerust eens contact op.

En als je strijd wilt aangaan door te spuiten dan adviseren we dat te doen met een middel waarin de werkzame stof Bacillus thuringiensis zit. De rupsen stoppen direct met eten en gaan dood. Maar het middel doodt alle rupsen. Dus ook die van andere vlinders. En willen we dat wel? Ik ben geen voorstander. 

Misschien moeten we de natuur een kans geven en gewoon zijn gang laten gaan. Vogels hebben inmiddels de rups ontdekt als smakelijk hapje. De natuur doet zo haar werk en lost het probleem op. Maar het vraagt geduld. 

Misschien is buxus iets van toen en zijn we toe aan een ander type beplanting? Moet het per se zo strak zijn? Een losse beplanting als afbakening van perk of pad is ook heel mooi. Denk eens aan een rij vrouwenmantel of een laag blijvende lavendel? Er is zoveel keus. 

Leuk om er eens onderzoek naar te doen als je een momentje hebt in de zon.

Groendoeners Jan Pouwelse