Wat doet een drainage nu eigenlijk?

Error message

Deprecated function: Return type of Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet::jsonSerialize() should either be compatible with JsonSerializable::jsonSerialize(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include() (line 10 of modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php).
include('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 576)
Composer\Autoload\{closure}('/var/www/groendoeners/httpdocs/web/modules/contrib/google_analytics/src/Component/Render/GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet.php') (Line: 427)
Composer\Autoload\ClassLoader->loadClass('Drupal\google_analytics\Component\Render\GoogleAnalyticsJavaScriptSnippet') (Line: 352)
google_analytics_page_attachments(Array) (Line: 315)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}(Object, 'google_analytics') (Line: 405)
Drupal\Core\Extension\ModuleHandler->invokeAllWith('page_attachments', Object) (Line: 316)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->invokePageAttachmentHooks(Array) (Line: 289)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 580)
Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext(Object, Object) (Line: 290)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->prepare(Array, Object, Object) (Line: 132)
Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse(Array, Object, Object) (Line: 90)
Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray(Object, 'kernel.view', Object)
call_user_func(Array, Object, 'kernel.view', Object) (Line: 142)
Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch(Object, 'kernel.view') (Line: 174)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw(Object, 1) (Line: 81)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 58)
Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle(Object, 1, 1) (Line: 191)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->fetch(Object, 1, 1) (Line: 128)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->lookup(Object, 1, 1) (Line: 82)
Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->handle(Object, 1, 1) (Line: 50)
Drupal\ban\BanMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 48)
Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 51)
Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 23)
Stack\StackedHttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 718)
Drupal\Core\DrupalKernel->handle(Object) (Line: 19)

Claverveld II – Vlissingen

De bouw van deze nieuwe Vlissingse wijk staat in de startblokken. Wij mochten al in een vroeg stadium van de plannen meedenken over de aanleg van tuinen en wateropslag. Leuk dat een brochure voor de toekomstige bewoners over dit onderwerp bij de lezer is blijven hangen. Want deze bewoners stellen ons nu al regelmatig vragen. Met name over wat met een mooi, maar ook heel actueel woord, ‘waterhuishouding’ wordt genoemd.

Waterhuishouding en klimaatverandering

Door de klimaatverandering zijn onze zomers droog en onze winters nat. Als het warm weer is, heeft je tuin een watertekort terwijl het in de winter soms niet lukt om al het water kwijt te raken.

Vaak gaat er pas een belletje rinkelen wanneer bij dagenlang warm weer je tuin er triest bij staat. Het gras is dor en geel, de planten hangen er slap bij, het aantal bloeiende bloemen in je tuin wordt steeds minder. Of bij hevige regenval staat je tuin blank. Planten krijgen te veel water en sterven af. Of erger, het water loopt bij je naar binnen.

Waarom water opslaan?

Drinkwater wordt steeds schaarser. Als je water opslaat, heb je minder leidingwater nodig om je tuin te besproeien en draag je daardoor een steentje bij aan het milieu. Het opslaan van regenwater zorgt er ook voor dat bij hevige regenval, wat we steeds vaker tegenkomen, je huis en tuin niet onderloopt. Daarnaast is regenwater zacht en mineraalarm en daarom goed voor je planten. Maar je kunt het ook gebruiken om je auto te wassen of zelfs je toilet door te spoelen.

Wat houdt wateropslag in?

Het is een simpele methode om het water van je dak niet in het riool te laten verdwijnen maar te bewaren. Of het teveel aan water dat in je tuin valt op te vangen om wateroverlast te voorkomen. Je kunt in het ontwerp van je tuin rekening houden met drainage en opslagmogelijkheden. Dit kan makkelijk en uit het zicht onder de grond of onder je terras, paden of oprit.

Project Claverveld II

Terug naar de actualiteit. De aannemer wil graag weten van de toekomstige bewoner of er een drainage moet worden aangebracht. Zoals, gezegd, als je daar tijdig over nadenkt bij de bouw van je huis, kost het je minder en ligt het netjes weggewerkt. Gebruikelijk is dat er dan langs de gevel van het huis, voor de grond wordt aangevuld, een drainageslang wordt gelegd.

De kosten zijn acceptabel, zeker op een fors bouwbudget. Maar als een drainage geen meerwaarde biedt – je doet met het afgevoerde water verder niets - is het weggegooid geld.

Wat doet een drainage nu eigenlijk?

Iedere grondsoort heeft zijn eigen waterhoudend vermogen. Met ‘waterhoudend vermogen’ bedoelen we de hoeveelheid water die rond de gronddeeltjes zit. Kleigrond is heel fijn en heeft een hoog waterhoudend vermogen. Het blijft veel langer nat dan zandgrond met veel grovere deeltjes. Zandgrond heeft daardoor een laag waterhoudend vermogen.

Een drainage voert overtollig water af en ligt onder het terras of verharding. Bij een goed aangelegd terras stroomt het water altijd van de gevel af. Het teveel aan water vormt plassen en dat water wordt door de drainage afgevoerd.

Denk bij het bouwen van je woning vooruit, en neem de drainage van water in de tuin in je plannen mee. Maar als je nu niet van plan bent om hier iets mee te doen, kun je het wel in de plannen meenemen, maar na jaren ligt de drainage ongebruikt en als nieuw in de grond.

Wat je dan kunt doen is die drie of vierhonderd euro gebruiken om een paar mooie bomen aan te schaffen. Ook dan ben je echt groen bezig. Bomen en planten zorgen ook voor afvoer van water. Zij nemen het immers op. En bomen geven je privacy. Een goed geplaatste boom zorgt dat je buren niet direct in je tuin kunnen kijken. Daarnaast verhogen bomen (en planten en struiken) de biodiversiteit en zorgen verder voor een verkoelend plekje waar het goed toeven is.

Wil je er meer over weten, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik vertel je er graag over.

Jan Pouwelse Groendoeners