Bestrijdingsmiddelen

Sinds enkele jaren is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid op verhardingen niet toegestaan. Bedrijfsmatig was per direct alles verboden. Dat zag je duidelijk. Vooral op trottoirs en straten.

Ook particulieren gingen op zoek naar alternatieven, maar zij mochten nog wel chemische middelen gebruiken.

Eind 2020 is voorlopig het verbod teruggedraaid. Er mag toch weer gespoten worden. Zo zie je maar hoe groot de invloed is van de chemische bedrijven die de middelen maken. Eigenlijk jammer, een verbod zit er toch aan te komen. Op deze manier wordt het actief zoeken naar alternatieven niet gestimuleerd.

Wij maken de keuze om, als het nodig is, middelen te gebruiken op basis van organische vetzuren in plaats van Glyfosaat, beter bekend als RoudUp. Dit is naar onze mening een meer verantwoorde oplossing. Wanneer we nieuwe tuinen aanleggen kijken wij sowieso naar een preventieve aanpak om de groei van onkruid zo veel mogelijk te voorkomen.

Hier zijn vier tips hoe je zelf de strijd tegen onkruid aan kunt gaan.

1. Overgieten met kokend water

Kokend water is een milieuvriendelijke oplossing. Je ziet gelijk resultaat. Door de hitte stollen de eiwitten in de plant en de delen die je overgiet beschadigen en verwelken direct. Wanneer je voldoende water gebruikt kunnen zelfs de wortels afsterven.

2. Hete lucht

Je kunt het onkruid ook verbranden. Maar let op! Gebruik hiervoor een geschikte brander die heel precies boven op de plant te gebruiken is. We kennen voorbeelden waar, als je niet uitkijkt, hele hagen of zelfs huizen afbranden.

3. Afdekken

Wanneer je de plek waar onkruid woekert afdekt met plastic gaan de planten vanzelf dood door lichtgebrek. Zelfs het meest hardnekkige onkruid zoals zevenblad verdwijnt hierdoor.

4. Met de hand

Ach ja, wat is er mis met een uurtje onkruid trekken? Lekker bezig in de buitenlucht, met je vingers in de aarde, je ontspant en geniet van de zon! Trek zoveel mogelijk de plant met wortel en al eruit. Dat scheelt weer voor de volgende keer.

En wat is er mis met laten staan? Onkruid is vaak een plant die op de verkeerde plek staat of die (te) weelderig groeit, maar vaak de mooiste kleuren, vormen en zaden heeft. Als je het in toom kunt houden dan trekt dit ‘onkruid’ vogels, vlinders en insecten aan. Ook leuk toch?

Succes!

 

Groendoeners Jan Pouwelse

 

 

Bestrijdingsmiddelen onkruid 1