Verharding: wat te kiezen?

Het gebruik bepaalt de keuze. En de keuze is reuze. Wij streven er naar om verharding tijdloos en duurzaam te laten zijn. Een tuin draait immers om het groen: daar moeten de kleuraccenten vandaan komen. Daarnaast is er het probleem dat trendy tegels en/of materialen vaak na enkele jaren uit de handel worden genomen. Vervanging en uitbreiding is dan een lastige zaak.

Oprit
Een oprit wordt zwaar belast en vraagt om een steen of tegel die in combinatie met de fundering dit gebruik aan kan. Een licht steen kan fris ogen, maar zal snel grauw worden als gevolg van bandensporen.

Terrassen en paden
Hier zal de kleur ook een belangrijke rol spelen en modieuze donkergrijze tegels passen echt niet in iedere tuin. We kiezen verharding op basis van de kleur van de gevel: de bestrating moet passen bij de woning, de ligging van de terrassen en het gebruik. Met lichte tegels moet je oppassen. In de zon kan het namelijk vanwege de spiegelingen overlast opleveren. En andersom: met een donkere tegel op het noorden wordt het een erg somber geheel. Daar letten we dus op.

Afmetingen
De afmetingen van oprit, terrassen en paden bepalen we aan de hand van het gebruik en daarna de beschikbare maat van bijvoorbeeld de tegels.

Beton, Natuursteen of Keramisch?
Baksteen is wel een typisch Nederlandse materiaal. De steenformaten zijn vernoemd naar de grote rivieren waarlangs van oudsher de steenfabrieken staan, Waal-, IJssel-, Maas-, Rijn- en Lingeformaat. Allemaal duurzaam, kleurecht materiaal dat op termijn eigenlijk alleen maar mooier wordt. Bovendien zijn baksteen klinkers zijn waardevast. Oude stenen zijn nog steeds geld waard.

Beton wordt gebruikt voor zowel stenen als tegels. Het is een redelijk voordelig, maatvast materiaal. Het is ook sterk, maar op termijn vergrijzen de meeste betonproducten.

Natuursteen is een tijd erg populair geweest maar wordt nu volledig weggedrukt door keramische tegels. Natuursteen heeft zeker zijn charmes. Het oogt natuurlijk, het leeft, maar is omdat het meestal van ver komt een duurder product. Het leggen moet met de nodige zorg gebeuren. Sommige natuursteen tegels kunnen snel verkleuren en of vervuilen. Dat is afhankelijk van de steensoort.

Keramische tegels zijn wel het product van deze tijd: sterk, duurzaam, slijtvast en eenvoudig schoon te houden. Het verschil met natuursteen is nauwelijks te zien. Het bestraten met keramische tegels moet wel met de nodige zorg gebeuren.

Of: halfverharding
In tegenstelling tot gesloten verharding is half verharding een min of meer losliggende verharding. De toplaag hiervan kan bestaan uit grind, natuursteensplit, schelpen, houtsnippers e.d. Voordelen van halfverhardingen zijn vooral de prijs per vierkante meter, de arbeidskosten en de waterdoorlatendheid. Bijkomend voordeel: het is nagenoeg onmogelijk om ongehoord over een grindpad te lopen. Geeft toch een stukje veiligheid...
 

terug naar inspiratie