Tekort aan bouwmaterialen

Waarom een tekort aan bouwmaterialen?

De bouwsector kampt met een ‘enorme schaarste’ als gevolg van de coronacrisis. Groothandels en bouwbedrijven hebben moeite om aan voorraden te komen. Dat komt omdat fabrieken en toeleveranciers nu pas weer op volle capaciteit kunnen draaien nadat ze aan het begin van de corona (tijdelijk) waren gesloten.

Omdat iedereen thuis is en we nergens naar toe kunnen, zijn we volop zelf gaan klussen. We zijn massaal begonnen met doe-het-zelfprojecten. Van het aanleggen van terrassen en tuinen tot verbouwingen en opknapbeurten. De materialen zijn niet meer aan te slepen. Er is een tekort aan bestrating, hout, omheining en zelfs zakken gips en cement. Daardoor zijn de prijzen enorm gestegen.

Stenen of groen in je tuin

Tijd om eens anders naar je tuin te kijken. Want de schaarste biedt ook kansen. Moeten er wel zoveel stenen in je tuin komen? Of een schutting van beton of hout? We zien dat deze schuttingen enorm populair zijn. Persoonlijk vind ik ze foeilelijk. Ik kijk liever naar groen. We hebben al meerdere malen meegemaakt dat betonschuttingen helemaal niet zo stormbestendig zijn. Ondanks dat er in de palen betonijzer zit, zien we soms, na een flinke storm, dat ze bij de grond afbreken. Als na een regenbui de palen opdrogen en u ziet langzamer opdrogende en loszittende lijntjes dan is dat meestal een teken dat er barstjes in het beton zitten. Het regenwater dringt in de paal waardoor het ijzer gaat roesten. Met als gevolg dat de palen kunnen verzwakken en soms zelfs afbreken.

Groen is goedkoper

Groen is goedkoper en duurzamer. Een goed aangelegd gazon ziet er strak uit. Je moet het weliswaar maaien maar het heeft zoveel voordelen. Tegels of stenen worden in de zomer warm of zelfs zo heet dat je er niet op kunt zitten of lopen. Gras voelt heerlijk zacht en koel aan. Een groene haag zoals liguster, taxus of leylandii vormt een prachtige achtergrond voor je borders. Het trekt vogels en andere dieren en insecten aan. Of wat dacht je van een groene schutting van fruit? Je kunt peren, appels, bramen en zoveel andere soorten op zo’n manier leiden dat ze een haag vormen. Heerlijk om van te eten.

Gaat het je om veiligheid tegen inbraak of wil je de buurkat liever niet in je tuin, dan is gaas waartegen je bramen of klimrozen laat groeien veel effectiever dan een schutting met daar bovenop prikkeldraad.

Door groen in plaats van beton en tegels aan te leggen, is er zoveel meer te beleven in je tuin.

Wil je alvast sparen voor je volgende vakantie? Dan is groen, zeker op dit moment gezien de hoge kosten van bouwmaterialen, een hele goede optie. Wil je er meer over weten, bel gerust vrijblijvend.

Ik wens je veel tuinplezier!

Groendoeners Jan Pouwelse